Deo auto-puta Beograd – Sarajevo biće završen do kraja 2022. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (G R Mottez)

Deo auto-puta Beograd – Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače biće završen do kraja 2022. godine, a na na proleće počinju i radovi od Rače do Bijeljine.

Izgradnja najzahtevnijeg dela mosta na Savi u dužini od 1.320 metara koji će se sastojati od betonskih konstrukcija i na levoj i na desnoj obali Save, odvija se planiranom dinamikom.

Na gradilištu je svakodnevno 350 radnika turske kompanije „Tašjapi“.

Prema ranijem dogovoru, most na Savi i deonicu auto-puta Rača- Bijeljina finansiraće Vlada Srbije.

„Јedan od osnovnih problema kod izgradnje bilo kojeg objekta, pogotovo auto-puta je definisanja trase i eksproprijacije – što se tiče tog dela posla sve je završeno, sada sledi izbor izvođača radova“, naveo je još decembra meseca Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Zajednički granični prelaz biće izgrađen na strani Srbije.

O nastavku i ubrzavanju realizacije projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd razgovarali su danas, u Sarajevu, ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koč i Vojin Mitrović.

Najavljeno je da će srpski član i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sa predsednikom Turske Redžep Tajip Erdoganon potpisati sporazum o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima 16. marta u Ankari. Sporazumom će biti obuhvaćen i projekat izgradnje pomenutog auto-puta.

BiH i Srbija potpisale su 13. decembra 2019. godine sporazum o saradnji na realizaciji projekta auto-puta Beograd-Sarajevo.

Tadašnja predsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je značaj ovog projekta za povezivanje srpske i bosanske prestonice u oba pravca, koju su inicirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i važnost sticanja novih znanja i tehnologija koje na ovaj način dolaze u Srbiju.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti