U 2021. godini počinje gradnja prve geotermalne elektrane u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (Matt Palmer)

Dok iz resornog ministarstva novoformirane vlade gotovo svakodnevno slušamo da su investicije u obnovljive izvore energije ključne za budućnost elektroenergetskog sistema Srbije, iz Kikinde stiže lepa vest – sledeće godinje počeće izgradnja vetroparka koji će proizvoditi dovoljno struje za snabdevanje čitavog grada.

Ova prva francuska investicija u vetroparkove u Srbiji najavljena je prošlog leta, kada je prilikom posete francuskog predsedinka Emanuela Makrona potpisan protokol o namerama za gradnju vetroelektrane u Kikindi.

Kako je za portal eKapija kazala Nataša Lazarević, direktorka firme IEL OIE Balkan Renewable Energy Beograd, koja je sa „sunarodničkom“ fransuskom kompanijom Akuo Energy Central Europe partner na izgradnji vetroparka Bašaid u Kikindi, vetroelektrana instalisane snage 85 MW imaće 15 vetroturbina.

Investicija je vredna 120 miliona EUR, a za izgradnju će biti zadužena zajednička firma Basaid wind doo registrovana u Beogradu.

Trenutno se na javnom uvidu u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine nalazi zahtev za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta vetroelektrane u Kikindi, koji je podnela firma Basaid wind.

Foto-ilustracija: Unsplash (Gonz DDL)

„Očekujemo da do sledeće godine prikupimo sve potrebne saglasnosti i dozvole i da započnemo realizaciju projekta“, navodi Lazarević za eKapiju.

A prema rečima naše sagovornice, vetropark Bašaid je prva, ali ne i jedina investicija francuske kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy u obnovljive izvore u Srbiji.

„Paralelno već dve godine radimo i na projektu geotermalne energije u kojem je učestvovao i svetski energetski lider, francuski EDF, a reč je o pronalaženju potencijalnih lokacija u Srbiji za izgradnju geotermalnih elektrana za proizvodnju toplotne energije za snabdevanje sistema daljinskog grejanja i za potrebe industrijskih procesa“, kaže Nataša Lazarević.

Ona dodaje da je studija izvodljivosti za četiri lokacije – Vranje, Suboticu, Kikindu i Rumu – završena, kao i da je rađena u partnerstvu sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, jer se veći deo lokacija nalazi na teritoriji Vojvodine.

„U Vranju smo ispitivali potencijale geotermalne elektrane za snabdevanje industrije i za daljinsko grejanje jednog dela grada, u Subotici je projekta rađen za snabdevanje daljinskog grejanja, a u Rumi za potrebe industrijske zone“, pojasnila je Nataša Lazarević.

Prema njenim rečima, Radna grupa za realizaciju prvih geotermalnih elektrane u Vojvodini, osnovana prošle jeseni i sastavljena od predstavnika lokalne samouprave, kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata definisala je biznis model i zaokružila plan investicije sa tehničkog, finansijskog i pravnog aspekta, tako da je sledeći korak je izrada projekata za realizaciju geotermalnih elektrana.

„Jednu od pomenutih lokacija ćemo odabrati kao pilot projekat i očekujemo da izgradnja prve geotermalne elektrane startuje sledeće godine“, otkriva sagovornica eKapije.

Dodaje da Balkan Renewable Energy ispituje i potencijale solarne energije u Srbiji, te da željno očekuje najavljene izmene Zakona o energetici koje će omogućiti dalji razvoj projekata vezanih za obnovljivu energiju.

Autor: Branislava Petrović/eKapija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti