Veliki korak – Nemačka zabranila prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu

Photo-illustration: Pixabay

Nemačka uvodi zabranu prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, primenjujući tako evropsku direktivu usmerenu na zaštitu okeana od zagadjenja.

Novi zakon, izglasan u septembru prošle godine, stupio je na snagu 03. juna 2021. godine i zabranjuje, izmedju ostalog, plastične „štapiće za uši, escajg, tanjire, slamke, kašičice i čaše“. Neke polistirenske ambalaže koje se koriste za pakovanje hrane su takodje zabranjene.

Nemački zakon primenjuje evropsku direktivu usvojenu 2018. posle više meseci pregovora izmedju članica EU kojom je zabranjeno više različitih kategorija plastike.

Prema tvrdnjama Evropske komisije, proizvodi na koje je usmerena direktiva predstavljaju 70 odsto smeća koje završi u okeanima i na plažama.

Posebno je značajno da plastični otpad čini 80 do 85 odsto morskog otpada. Velike količine plastike završe u morima i okeanima i zato ovaj otpad predstavlja ozbiljnu opasnost za morske ekosisteme, biodiverzitet, lanac ishrane i zdravlje ljudi. ali i direktno utiče na razvoj turizma, ribarstva i pomorskog saobraćaja.

Prodaja postojećih zaliha bi trebalo da ostane dozvoljena i posle 2021.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti