Kako solarna energija spasava živote u Indiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Poznato je da solarna energija čuva životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali malo ko bi pomislio da ova zelena energija doslovno može spasti ljudske živote.

Kada je Indiju nedavno teško pogodio drugi talas pandemije, najveći izazov bilo je obezbediti adekvatnu medicinsku negu za stanovnike ruralnih oblasti, piše EastMojo. Potreba za vakcinacijom naglo je skočila, a tako i potreba za stabilnim snabdevanjem električnom energijom kako bi frižideri održali vakcine ispravnim.

Nažalost, nestanci struje nisu retkost u ruralnim oblastima Indije, a jasno je zašto ovo direktno utiče na sprovođenje vakcinacije od čega zavise milioni života. Problem je još dublji i seže dalje od pandemije jer su, usled nestabilnog snabdevanja električnom energijom, lekari često primorani da složene operacije obavljaju uz svetla mobilnih telefona ili baterijske lampe, dok je smrtnost prevremeno rođenih beba veća jer inkubatori rade sa prekidima.

Rešenju problema znatno je doprinela, pogađate, solarna energija.

Istraživačka organizacija WRI India je do sada uz pomoć Indijskog medicinskog koledža i bolnice BMCH uspela da realizuje off-grid solarnu elektranu koja je već spasla na stotine života, a dalje razvijanje ovakvih projekata ključno je za ruralne oblasti koje nisu priključene na elektrodistributivnu mrežu.

Ne čudi što su, u zemlji sa čak 300 sunčanih dana, baš solarni paneli spas od manjka električne energije, a ulaganje u ovaj obnovljivi izvor prioritet kada je reč o zelenoj energiji.

Trenutni instalisani kapacitet solarnih elektrana u Indiji je oko 40,09 GV, a interesantan je i podatak da je Indijska Vlada imala početni cilj od 20 GV do 2022. godinu, međutim, ovo je postignuto četiri godine pre planiranog roka, piše fondacija IBEF.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti