Solarna energija na putu da postane još jeftinija

Foto-ilustracija: Pixabay

Energija sunca odavno se pokazala najekonomičnijom, a na osnovu izveštaja Internacionalne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), ukupni troškovi solarnih elektrana opali su za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ova brojka je još veća ukoliko u obzir uzmemo poslednjih deset godina jer iznosi 85 odsto manjih troškova, dok su vetroelektrane troškove smanjile 56 odsto.

Ipak, postoji nešto što nučnici žele da promene, a to je visoka cena izrade solarnih ćelija. Najskuplja, ali neizostavna komponenta solarnih ćelija je kristalni silicijum koji omogućava lako kretanje elektrona i stvaranje električne energije.

Ovaj materijal solarnim ćelijama daje maksimalnu efikasnost, mada istraživači veruju da su na pragu da ponude idealnu alternativu koja daleko manje košta.

Reč je o mineralu koji se zove perovskit. Kada se nađe u solarnoj ćeliji, ovaj materijal takođe pretvara sunčevu svetlost u električnu energiju, a osim što je povoljniji, solarne ćelije ujedno čini lakšim i elastičnijim od onih napravljenih od silicijuma.

Razlog zašto se solarne ćelije još uvek ne prave od ovog materijala leži u njegovoj smanjenoj efikasnosti, mada naučnici sa Univerziteta u Okinavi veruju da su i za ovaj problem pronašli rešenje, piše Sciencedaily.

Oni smatraju da je uzrok smanjene efikasnosti dosadašnja metoda proizvodnje perovskita za solarne ćelije koja dovodi do velikih gubitaka sirovih materijala. Nova metoda podrazumva zagrevanje sirovog materijala na 90 stepeni celzijusa čime se dobija strukturalno stabilniji perovskit uz minimalne gubitke.

Rezultat ovih istraživanja je solarna ćelija napravljena od perovskita sa 23 odsto efikasnosti što je blizu 25 odsto efikasnosti siliciumske solarne ćelije. Osim efikasnosti, naučnici nastoje i da produže životni vek solarne ćelije i time dodatno smanje troškove, a ćelija od perovskita može da proizvodi električnu energiju i do 2.000 sati.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti