Hercegovina dobija još jedan Nacionalni park

Foto: Wikipedia/Matijas Copf

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla da dobije još jedan, peti Nacionalni park, a koji bi, kako se očekuje, trebalo da osigura veći nivo zaštite jednog od omiljenih izletišta Hercegovaca i Dalmatinaca.

Radi se o Parku prirode “Blidinje” koji bi, ako se usaglasi nekoliko fakora koji odlučuju, mogao dobiti status Nacionalnog parka. U BiH postoje četiri Nacionalna parka: “Una”, “Kozara”, “Sutjeska” i “Drina”, dok “Blidinje” i “Hutovo blato” imaju status Parka prirode.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije donela je zaključak kojim je saglasna s donošenjem zakonskog rešenja o proglašenju Nacionalnog parka “Blidinje” te je inicirala njegovo donošenje i usvajanje na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, a u skladu Zakona o zaštiti prirode FBiH, prenosi Bljesak.info.

Park prirode “Blidinje”, osnovan 1995. godine, nalazi se u središnjem delu visokih planina BiH, pokrivajući velika područja planina Čvrsnice, Čabulje i Vrana. Prostire se na površini od 364 kilometara kvadratna, na teritoriji opština Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama i Jablanica.

Središnjim delom Parka prirode “Blidinje” dominira Dugo polje, sa Blidinjskim jezerom, koje se nalazi u jugoistočkom delu parka. Zapadnu granicu Parka prirode “Blidinje” čini Vran planina, na jugoistoku su reka Neretva i planina Čvrsnica, a na severoistoku je reka Doljanka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti