„Tesla“ otvorio prvu solarnu punionicu za e-automobile u Kini

Photo-illustration: Unsplash (Ben Mater)

Proizvođač električnih automobila “Tesla” u Kini je otvorio prvu solarnu punionicu za ova vozila. Solarna punionica napaja se pomoću solarnih panela i ima prostor u kom se skladišti energija.

Zahvaljujući sunčevoj energiji stanovnici grada Lasa, u kom je smeštena ova punionica, mogu da napune svoje električne automobile.

Prema pisanjima stranih medija, kompanija “Tesla” je 2016. godine kupovinom preduzeća SolarCity ušla u sektor solarnog biznisa. Tada su rekli da nameravaju da razviju sopstveno poslovanje u ovoj oblasti.

Kompanija proizvodi Solar Roof sistem za proizvodnju električne energije, koji izgleda poput običnih crepova za krov, i sistem Powerwall koji može da skladišti energiju koju generišu solarne ploče.

“Tesla” je u 2020. godini proizveo neverovatnih 500.000 električnih vozila, može se reći da je rad na solarnim punionicama samo nastavak njihovog uspešnog poslovanja.

Veća potražnja za e-vozilima zabeležena je širom sveta. A iz ove kompanije poručuju da je prošla godina bila prekretnica za planetu koja se guši toksičnim zagađenjima i emisijama ugljen dioksida (CO2), jer poizvodnja ovolikog broja električnih automobila predstavlja “dašak svežeg vazduha”. Uz električne automobile i solarne punionice ova kompanija donosi promene koje su veoma važne kada je u pitanju zaštita planete zemlje.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti