Schneider Electric na prvom mestu na listi Globalnih 100 najodrživijih korporacija na svetu

Foto: Represent

Potvrda dugoročne posvećenosti pitanjima životne sredine, društva i korporativnog upravljanja.

EP: Krajem januara Schneider Electric je najavio proširenje svoje dugoročne strategije u oblastima životne sredine, društva i korporativnog upravljanja na sve svoje aktivnosti i obavezao se da će svojim klijentima i poslovnim partnerima pomoći da ostvare svoje ciljeve na polju održivosti. Na koji način planirate da to sprovedete?

Ksenija Karić: Kao kompanija koja predstavlja globalnog lidera u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, smatramo da nam je dužnost da doprinesemo da svet bude održivije, zelenije i inkluzivnije mesto. Mi smo se odavno posvetili ovim principima i stalno podižemo lestvicu kvaliteta za sebe, svoje kupce i partnere, a u prilog tome govori i činjenica da smo još 2005. godine prvi pratili uticaj koji smo imali na ljude, planetu i profit, pomoću Barometra održivosti.

Nedavno smo usvojili novi program pod nazivom Uticaj Schneider Electric-a na održivost (SSI), koji se odnosi na period od 2021. do 2025. godine i podrazumeva značajno proširenje prethodnih ciljeva. Zasniva se na šest dugoročnih obaveza koje se odnose na ispunjavanje svakog od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ove obaveze obuhvataju delovanje ka klimatski pozitivnom svetu, efikasnost sa resursima, poštovanje principa poverenja, stvaranje jednakih mogućnosti, davanje šanse svim generacijama i osnaživanje lokalnih zajednica.

Uštedeli smo 120 miliona tona emisije CO2 tokom poslednjih 15 godina, i za oko 30 miliona ljudi širom sveta obezbedili pristup energiji. Pomažemo svojim kupcima i klijentima da posluju u skladu sa principima odživosti. Na primer, američka kompanija Walmart obratila nam se da joj pomognemo da „zelenije” posluje. Primenom naših rešenja u narednih 10 godina pomoći ćemo im da uštede 1 gigatonu ugljenika, dok je tokom 2020. godine više od 2.000 njihovih dobavljača uštedelo više od 230 miliona tona ugljenika – gotovo četvrtinu desetogodišnjeg cilja.

To je usledilo nakon što im je Schneider Electric pomogao da usvoje energetske sisteme zasnovane na obnovljivim izvorima. Razvili smo aplikacije, analitiku i usluge, koje koriste IoT podatke da bismo identifikovali dodatne mogućnosti za energetsku efikasnost, povećali životni vek imovine, optimizovali usluge održavanja i povećali fleksibilnost potražnje i obnovljivu električnu energiju.

Opcija Edge Control daje mogućnost upravljanja operacijama na licu mesta, uz svakodnevnu optimizaciju potrošnje energije putem daljinskog pristupa i napredne automatizacije. Povezani proizvodi su „ekološki dizajnirani“ kako bi poboljšali svoju efikasnost i omogućili uštedu električne energije.

EP: Vaša kompanija našla se na prestižnoj godišnjoj listi Corporate Knights kao najodrživija korporacija na svetu. Šta za vas znači ovo priznanje?

Ksenija Karić: Prvo mesto na listi Globalnih 100 najodrživijih korporacija na svetu za 2021. godinu predstavlja ogroman skok sa 29. mesta koje smo imali prošle godine. Ovo je ujedno i stručna eksterna potvrda dugoročne posvećenosti pitanjima životne sredine, društva i korporativnog upravljanja (ESG).

Cilj nam je da budemo primer drugima po svom poslovanju i ekosistemu i trudimo se da budemo deo rešenja za svoje klijente. Veoma nam znači što je ova prestižna medijska i istraživačka kompanija koja se bavi učinkom u oblasti korporativne održivosti uvidela naš trud i okretanje ka data centrima, skladištenju podataka i drugim resursima distribucije energije i pametnim rešenjima koja pospešuju elektrifikaciju, energetsku efikasnost i obnovljivost. Danas 70 odsto naših prihoda potiče od održivih rešenja, od kojih se ostvaruje i 73 odsto ukupnih investicija.

EP: Schneider Electric je učestvovao u izradi izveštaja „Gradovi sa nultom neto emisijom CO₂ – inicijative za sistemsku efikasnost”. Kakvi su zaključci ovog izveštaja?

Ksenija Karić: Reč je globalnom okvirnom obrascu koji definiše viziju ubrzanog rada na dekarbonizaciji i izdržljivosti u gradovima širom sveta. To je inicijativa u kojoj učestvujemo sa Enel Group, multinacionalnom energetskom kompanijom i vodećim integrisanim igračem u globalnoj energetici, i Svetskim ekonomskim forumom (SEF), a nastala je sa ciljem da naglasimo potrebu i prednosti integrisanog energetskog pristupa planiranju i upravljanju zgradama, mobilnosti, upotrebi digitalizovane i inteligentne elektromrežne infrastrukture u urbanom kontekstu.

Foto: Schneider Electric

Nažalost, gradovi danas učestvuju u globalnim emisijama CO₂ sa gotovo 70 odsto i troše 78 odsto energije na planeti, usled čega je ovakav pristup ključan za ostvarivanje cilja ograničavanja rasta globalnih temperatura za 1,5 °C u odnosu na nivo pre industrijalizacije. Imajući u vidu ove negativne trendove, neophodno je da istaknemo potrebu za integrisanim pristupom unapređenju energetske produktivnosti, elektrifikacije transporta, dekarbonizacije sistema za grejanje i hlađenje, kao i omogućavanju fleksibilnosti potražnje, pored davanja konkretnih preporuka i deljenja iskustava u vezi sa ovim konceptima.

Od pokretanja inicijative pre godinu dana, Schneider Electric i Enel sarađuju sa zajednicom na ubrzanom prelasku na nulte neto emisije CO₂ u 100 gradova do 2030. godine. Pored ovog dokumenta, biće izrađeni i alati, interaktivna platforma i instrumenti za merenje napretka gradova ka zelenoj i održivoj tranziciji. Svaki od ovih elementa će biti rezultat tesne saradnje između velikih gradova i nekoliko mreža gradova, kao i visokih predstavnika akademske zajednice, nevladinih organizacija, industrije i finansija.

EP: Schneider Electric je i u Srbiji pravi primer održivog poslovanja, a prelazak u nove, savremenije prostorije predstavlja još jednu potvrdu te opredeljnosti. Kakve ste sisteme primenili u novom prostoru i šta oni omogućavaju?

Ksenija Karić: Preselili smo se na jednu od najatraktivnijih prestoničkih lokacija i u novi prostor smo implementirali naša rešenja iz domena razvoda električne energije i Building Management Sistema. Različite sisteme poput razvodnih elektroormana, kontrole pristupa, grejanja, klimatizacije, osvetljenja i drugog, povezali smo u jedinstven, automatizovani sistem nadzora i upravljanja u realnom vremenu kome putem aplikacije možemo pristupiti i kada smo van kancelarije.

Ovako automatizovan sistem nadzora i upravljanja doprinosi poboljšanju operativne i energetske efikasnosti u poslovanju uz značajno smanjenje ukupnih troškova. Na istoj lokaciji je i beogradska kancelarija našeg Razvojnog centra.

EP: Kada pričamo o održivosti uvek se nametne pitanje transporta. Neka predviđanja govore da će do kraja sledeće decenije svaki treći prodati automobil u svetu biti na električni pogon. Gde je vaše mesto u razvoju ovog sektora?

Ksenija Karić: Prepoznali smo ove trendove i kako bismo ostvarili ambiciju da postignemo neto nultu operativnu emisiju ugljenika do 2030. godine, pridružili smo se inicijativi The Climate Group # EV100 kojom je obuhvaćena i zamena 14.000 kompanijskih automobila električnim vozilima.

Foto: Schneider Electric

Verujemo da je električna energija budućnost mobilnosti, a da je dobra infrastruktura mreže elektropunjača polazna tačka održivosti. Potrebno je i da elektropunjači budu kompatibilni sa različitim tipovima električnih vozila. Imamo puno iskustva u ovoj oblasti. U Evropi postoji oko 100.000 punktova za punjenje električnih vozila koje je isporučio Schneider Electric. Kada govorimo o Srbiji i Crnoj Gori, do sada je ugrađeno oko 100 elektropunjača.

EVlink stanice za punjenje električnih automobila su jednostavne za upotrebu, robusne i pametne. Prikladne su za svakodnevnu upotrebu i kompatibilne su sa svim električnim vozilima. Mogu se instalirati na javnim, privatnim, komercijalnim ili stambenim parkinzima i garažama.

EVlink Parking i Smart Wallbox nude i mogućnost merenja potrošnje energije kao i povezanost koja vam je potrebna da biste osigurali autentifikaciju korisnika, generisali izveštaje i obavljali daljinsko održavanje.

Povežite svoju EVlink stanicu za punjenje na softversku platformu EcoStruxure i generišite izveštaje o upravljanju energijom ili dodelite troškove individualnim korisnicima. EVlink, sve što vam je potrebno da bi se punjenjem električnih automobila upravljalo lakše nego ikad!

Intervju u celini možete da pročitate u Magazinu Energetskog portala KRUŽNA EKONOMIJA mart 2021. – maj 2021.

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti