Subvencije za zamenu stolarije, u petak potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama

Foto-ilustracija: Pixabay

Ugovori sa 67 lokalnih samouprava o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti, biće potpisani u petak u Kraljevu.

„U petak će biti potpisani i uručeni ugovori gradovima i opštinama koje su ispunile sve uslove za početak realizacije projekta. Nakon toga, nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva – za kompanije i građane. Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj, zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju.

Ona je istakla ključnu ulogu domaćinstava, odnosno pojedinaca u ovom procesu, s obzirom na činjenicu da je prosečna potrošnja energije za 40 odsto veća u odnosu na EU. 

Prema njenim rečima za mesec dana biće završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

„Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome. To je pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju“, istakla je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti