Tesla gradi najveću bateriju na svetu

Foto: Wikimedia

Najveća litijum-jonska baterija na svetu biće izgrađena u blizini mesta Gelong u Australiji. Planirano je da nova baterija bude puštena u rad do kraja 2021. godine, a biće tri puta veća od one koja postoji u južnoj Australiji.

Novi sistem “Viktorija Big Bateri Megapak” (Victorian Big Battery Megapack) imaće mogućnost da snabdeva elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će pun kapacitet biti 450 MWh.

Ceo sistem biće dobro povezan sa obližnjim vetroelektranamasolarnim elektranama, a napajanje i puštanje u rad pokretaće softver.

Baterija, koja će biti izgrađena, pomoći će modernizaciju i stabilizaciju električne mreže i značajno će pomoći Australiji da postigne svoj cilj od 50 odsto obnovljivih izvora energije od 2030. godine. 

Novi sistem zajedno postavljaju francuska energetska kompanija Neoen i Tesla. Naime, ova kompanije snabdeva strujom potrošače u ovom delu zemlje. 

Prema analizama na svaki uloženi dolar baterija će doneti više od 2 dolara koristi za domaćinstva i preduzeća ovog dela Australije.

U južnoj Australiji postoji baterija koja je 2017. godine izgrađena za samo 60 dana i već je nadograđena na 150 MW. Ovaj sistem se veoma brzo pokazao jako efikasnim. Odmah nakon puštanja u rad, baterija je gotovo sat vremena eletričnom energijom napajala 30.000 domaćinstava. Ona je i napravljena tako da u slučaju raznih prirodnih nepogoda, kada dođe do nestanka električne energije, obezbedi napajanja za određeni period.

Da je ulaganje u izgradnju ovih baterija isplativo, pokazuje podatak da je do kraja 2019. godine, ovaj sistem doneo uštedu od 50 miliona dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti