EU ulaže 3,2 milijarde evra u razvoj električnih baterija

Evropska komisija odlučila je 9. decembra da sedam članica, uključujući Nemačku i Francusku, mogu da daju pomoć od ukupno 3,2 milijarde evra za razvoj sektora električnih baterija u Evropskoj uniji.

Foto-ilustracija: Pixabay

Komisija je odobrila podršku kompanijama u skladu sa EU pravilma o državnoj pomoći u slučaju Značajnog projekta od zajedničkog evropskog interesa (IPCEI).

Investicija tih sedam država  – Nemačke, Francuske, Italije, Poljske, Belgije, Švedske i Finske – trebalo bi da omogući mobilisanje dodatnih pet milijardi evra privatnih investicija, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Taj projekat od zajedničkog evropskog interesa obuhvatiće 17 direktnih učesnika, poput proizvođača automobila BMV, hemijske kompanije BASF i belgijske firme Solvaj, ali takođe i srednje i male kompanije, od kojih su neke prisutne u više država članica, prenosi AFP.

Te firme će tesno sarađivati jedna sa drugom i sa više od 70 spoljnih partnera, kao što su mala i srednja preduzeća i centri za istraživanja iz cele Evrope, navodi se u saopštenju EK.

Cilj je da se razviju litijum-jonske baterije sa dužim vekom trajanja, koje se brže ponovo pune i koje su sigurnije i bolje za životnu okolinu od onih koje se trenutno koriste.

Komisija je odobrila Nemačkoj da investira do 1,25 milijardi evra, Francuskoj je odobreno 960 miliona, Italiji 570 miliona, Poljskoj 240 miliona, Belgiji 80 miliona, Švedskoj 50 miliona, a Finskoj 30 miliona.

Završetak projekta planiran je za 2031. godinu.

„Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo zbog svog potencijala u oblastima čiste mobilnosti i energije, otvaranja radnih mesta, održivosti i konkurentnosti… Odobrena pomoć obezbediće da taj značajan projekat ide napred bez nepotrebnog narušavanja konkurencije“, istakla je potpredsednica Evropske komisije za Evropu sposobnu za digitalno doba i komesarka za konkurenciju Margrete Vestager.

Njen kolega, potpredsednik EK Maroš Šefčovič, naglasio je da zahvaljujući intenzivnim naporima sedam članica, industrije i Komisije nastaje prvi panevropski „ekosistem baterija“, objavila je Evropska komisija.

„Pronašli smo pravi recept za industrijsku politiku 21. veka – snažna saradnja industrijskih igrača, usaglašena akcija kako bi se ubrzale inovacije od laboratorije do tržišta, udruživanje finansijskih instrumenata i privatnog i javnog sektora i regulatorna osnova koja postiče evropsku ekonomiju znanja“, rekao je Šefčovič.

Izvor: Beta/Euractiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti