Zašto su BiH i Slovenija osvojile nepoželjnu titulu „Fosila dana“?

Bosna i Hercegovina i Slovenija osvojile su nagradu „Fosila dana“ na Klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Madridu za promociju i finansiranje projekta izgradnje termoelektrane Tuzla 7, saopštila je Mreža za klimatsku akciju (Climate Action Network – CAN).

Foto-ilustracija: Pixabay

Planovi Bosne i Hercegovine za realizaciju neopravdanog projekta izgradnje nove termoelektrane na ugalj Tuzla 7 dobili su neočekivanu podršku u vidu objavljene spremnosti konzorcijuma banaka koji predvodi slovenačka NLB banka da finansira manji deo ukupne investicije.

Ova vest donela je Bosni i Hercegovini zajedno sa Slovenijom sarkastičnu titulu „Fosila dana“, koji svakog dana trajanja klimatskog samita COP 25 u Madridu dodeljuje CAN, vodeća mreža nevladinih organizacija iz celog sveta koje rade na pitanjima klimatskih promena.

Negativno priznanje se dodeljuje tokom održavanja samita državama koje otežavaju napredak ka hitnoj klimatskoj akciji.

NLB banka, italijanska Intesa Sanpaolo i ruska Sberbank formirale su konzorcijum koji je jedini ponudio zajam u iznosu od 74 miliona evra za finansiranje 15 odsto vrednosti projekta Tuzla 7. Preostalih 85 odsto, ili 614 miliona evra, finansira se kreditom kineske Exim banke, koji je inače predmet procedure za rešavanje spora nastalog sa Energetskom zajednicom zbog narušavanja pravila kojima se zabranjuje državna pomoć ovakvim projektima.

Energetska zajednica je međunarodni ugovor kojim se integrišu energetska tržišta Evropske unije i njenih suseda, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

„Učešće NLB banke, takođe znači i učešće slovenačke vlade i Evropske banke za obnovu i razvoj, budući da su deoničari NLB banke. Nema tog javnog novca kome je mesto u finansiranju novih postrojenja na ugalj. Tuzlacima treba da odahnu od uglja, a ne da udahnu novo aerozagađenje, koje je samo prošle godine dovelo do ukupno procenjenih 136 preuranjenih smrti u ovom gradu“, rekao je Viktor Berišaj, koordinator za klimatske i energetske politike za Jugoistočnu Evropu u CAN-u.

Izvor: CAN Europe/Euractiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti