ABB rešenja u građevinarstvu i mnogo više od toga

Foto: ABB Srbija

Na sada već tradicionalnom skupu u organizaciji ABB Srbija, koji je početkom decembra održan u beogradskom hotelu Crowne Plaza, uz veliki broj prisutnih, prezentovane su aktuelnosti iz više segmenta poslovanja ove nama već dobro poznate kompanije, koja i na naše tržište donosi svetske inovacije, kako u industrijskim rešenjima, tako i u kućnim instalacijama, ali i sve popularnijim električnim vozilima.

Upravo se na ta tri segmenta i fokusirao ovaj skup, koji je uvodnim rečima i pozdravom otvorio direktor ABB Srbija, gospodin Aleksandar Ćosić. “ABB je i ove godine ostvario izuzetan rezultat, pre svega u oblasti elektrifikacije. Vrlo zadovoljni ulazimo u narednu godinu, spremni da i dalje rastemo i pružamo nova rešenja u raznim oblastima. ABB je i dalje lider u inovativnim tehnologijama, i tako je već 130 godina, koje su za nama. Pre svega lidersku poziciju stabilno držimo u četiri oblasti, a to su: elektrifikacija, industrijska automatika, elektromotorni pogoni i robotika. Ta četiri segmenta su naša četiri stuba, koja su povezana našom digitalnom platformom, koja se naziva ABB Ability.” , između ostalog napomenuo je gospodin Ćosić na samom početku događaja, a ujedno i najavio šta će sve biti predstavljeno.

Formalno, prva tema je bila “rešenja u građevinarstvu”, gde su mlade snage Milica Nedeljković i Vanja Krunić održale odličnu zajedničku prezentaciju upravo o najnovijim inovacijama iz ovog segmenta poslovanja.

Kako je ceo portfolio niskonaponske opreme preobiman za ovakav jedan skup, prezentovane su novine iz ova tri segmenta: rešenja za distribuciju električne energije, modularni din rail uređaji, i razvodni ormani.

Nakon njih još jedna mlada snaga iz tima ABB, Stefan Pavlović je prisutnima približio šta zapravo znači digitalna platforma ABB AbilityTM. Ukratko je naglašeno da je to jedna od usluga ABB portfolia digitalnog servisa koja se zasniva na tehnologiji industrijskog interneta stvari (IOT).

Koncept ove tehnologije se svodi na prikupljanje što većeg broja podataka od uređaja i prosleđivanja podataka do cloud servera i na kraju analizi, kako bi se dobile korisne informacije za krajnje korisnike.

Posle kraće pauze, usledile su još dve uzbudljive teme. Događaj je nastavio Predrag Vučinić sa prezentacijom na temu “ABB rešenja za punjenje električnih vozila”, koja je između ostalog bila i podsetnik na same početke industrije električnih vozila, ali i na prognoze, a samim tim i na rešenja koja ABB već ima spremna, i za koje čeka proizvođače automobila, kamiona, pa i ostalih prevoznih sredstava, da dođu do tog nivoa.

Naravno, radi se o punjačima koji će što jednostavnije, brzo i bezbedno napuniti vaše vozilo dok kod kuće gledate televiziju, ili šetate po tržnom centru.

Foto: ABB Srbija

I poslednji govornik na ovom interesantnom skupu bio je Vladimir Šijačić sa prezentacijom “ABB free@home pametni sistemi za stambene objekte”. Ukratko, na veoma interesantan način je približeno prisutnima, šta su ABB rešenja za pametne stanove ili kuće, uz primere gde su već ovi sistemi implementirani u našoj zemlji, i gde su se između ostalog računi za utrošenu električnu energiju spustili i do četiri puta.

Sve je to za sada na početku, ali svake godine se izgrade jedan ili više objekata kod nas koji sadrži ovakva pametna rešenja, koja između ostalog štede, ne prave nepotrebne gubitke, ali isto tako imaju sistem brze dojave na pametne uređaje, pa se samim tim i bezbednost i zaštita od poplava ili požara podiže na zavidan nivo.

Naravno, sve što je prezentovano, može se videti u celini ili u nekim segmentima i na delu u prostorijama ABB u Beogradu, na adresi Peka Dapčevića 13, gde je letos otvoren trening centar “Nikola Tesla” i gde se svaki segment može testirati, proveriti i samim tim bolje upoznati pre same kupovine ili ugradnje.

Izvor: Časopis Industrija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti