EPCG planira da izgradi plutajuću solarnu elektranu

Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) planira da, u saradnji sa kredibilnim partnerima, na Slanom jezeru u Nikšiću izgradi plutajuću solarnu elektranu, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Slano jezero je veštačka akumulacija u zapadnom delu Nikšićkog Polja, izgrađeno sredinom prošlog veka za potrebe hidroenergetskog sistema „Perućica“. Zahvata površinu od 8,89 km2. Dugo je i do 4,4 kilometra, a duboko 18 metara.

„Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije, ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela, a i samo Slano, za razliku od Krupca, nije prepoznato kao turistička atrakcija Nikšića.“, ističe izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, Nikola Rovčanin.

On navodi da bi projekat izgradnje plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano bio usklađen sa smernicama za ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet, koje je objavio Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN).

„Ovakav potez bi, u krajnjem, bio u skladu sa temeljnim određenjem Elektroprivrede Crne Gore, prema kome je neupitna opredeljenost ka investiranju u razvoj zelene energije. Sigurni smo u to da će ovaj i slični projekti biti od višestruke koristi, kako za osavremenjivanje proizvodnih kapaciteta naše kompanije, tako i za energetsku stabilnost cele države, uz podrazumevajuću posvećenost brizi o kvalitetu životne sredine“, zaključio je Rovčanin.

Plutajuće solarne elektrane su relativno nov fenomen. Brojne studije potvrđuju da su 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelima postavljenim na vodenoj površini, nego na kopnu.

Za izgradnju plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru trenutno su zainteresovane kompanije iz Danske.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti