Prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji puštena u rad

Foto: Fejsbuk skrinšot

Udeo energije iz obnovljivih izvora u albanskoj nacionalnoj električnoj mreži upravo je postao veći jer je u rad puštena prva plutajuća solarna elektrana u Albaniji.

Plutajuću elektranu snage 0,5 MW instalirala je norveška kompanija Statkraft u saradnji sa kompanijom Ocean Sun, a u planu je i sledeća faza implementacije tri plutajuće jedinice tokom druge polovine 2021. godine, pri čemu će se snaga kompleksa uvećati za 1,5 MW, piše na sajtu kompanije Statkraft.

Ovaj jedinstveni izvor čiste energije prostire se na skoro 4.000 kvadratnih metara i sastoji se od 1536 solarnih panela. Osim panela i plutajućeg prstena, ono što je specifično za ovaj projekat jeste primena inovativne tehnologije koju je razvila kompanija Ocean Sun.

U pitanju je ultra tanka membrana, debljine svega nekoliko milimetara, koja omogućava efikasno hlađenje panela, ali je dovoljno čvrsta da izdrži težinu solarnih panela, pa čak i radnika koji ih održavaju.

Radi poređenja efikasnosti plutajuće solarne elektrane i solarne elektrane na zemlji, u sklopu ovog projekta instalirano je i dodatnih 160 solarnih panela na kopnu, saopštila je kompanija Statkraft.

„Ovo je velika prekretnica u inovativnom plutajućem solarnom projektu i uzbudljivo je videti kako je elektrana oživela i pruža dodatnu proizvodnju obnovljive energije u Albaniji. Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procenili potencijal za dalje širenje ove uzbudljive tehnologije “, rekao je izvršni direktor Statkrafta Kristijan Rining-Tonsen.

Ovaj jedinstveni izvor čiste energije nalazi se u jezeru Banja gde Statkraft već proizvodi zelenu energiju upravljajući istoimenom hodroelektrana snage 72 MW.

Albanija ima jedan od najvećih udela obnovljive energije u jugoistočnoj Evropi, pri čemu hidroenergija čini najveći udeo u proizvodnji električne energije sa oko 95 odsto instaliranog kapaciteta. Pored toga, Albanija se nalazi među zemljama sa najviše sunčanih sati u Evropi godišnje, što predstavlja značajan potencijal za razvoj solarne energije i dobro se uklapa sa postojećim hidroenergetskim kapacitetima.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti