Prva plutajuća solarna elektrana gradi se u Albaniji

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobriće zajam od 9,1 miliona evra albanskom državnom elektroenergetskom preduzeću Korporata Elektroenerđitike Šćiptare (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) za izgradnju plutajuće fotonaponske elektrane.

Plutajuća fotonaponska elektrana snage 12,9 MW, prva ove veličine na Zapadnom Balkanu, biće izgrađena na akumulacionom jezeru hidroelektrana Vau i Dejes, u severnom delu zemlje, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Vlada Albanije zacrtala je jesan cilj, sve više energije treba da dolazi iz obnovljivih izvora, na ovaj način žele da smanje emisije ugljenika i štetnih gasova sa efektom staklene bašte, a krajnji potrošači dobijaće čistu i pristupačnu energiju. Međutim, zbog nedostatka prostora na kom bi gradili solarne elektrane, moraju da prave plutajuće energetske objekte kako bi iskoristili solarni energetski potencijal.

“Projekat je izvanredan zbog svoje inovativne tehnologije, pozitivnog uticaja na životnu sredinu i komercijalne logike. Takođe, ima potencijal da se replicira u širem regionu zapadnog Balkana, koji ima mnogo rezervoara za hidroenergiju”, istakao je Frančesko Korbo, regionalni šef EBRD-a za energetiku za Zapadni Balkan.

EBRD napominje da se ovaj projekat poklapa sa širom ambicijom Albanije da razvije svoj solarni kapacitet i već su realizovana dva velika projekta Karavasta od 140 MW i Spitale od 100 MW.

Plutajuće solarne elektrane su solarni paneli koji su postavljeni na objekat koji pluta na vodi. Najbolje ih je postaviti na neiskorišćeni prostor na vodi, kao što su akumulaciona jezera hidroelektrana, brane za prečišćavanje otpadnih voda, rezeorvari za pijaću vodu.

Prema rečima stručnjaka plutajuće solarne elektrane imaju mnogo veći potencijal od onih koje su postavljene na krovovima i zemlji.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti