Postrojenja za odsumporavanje u TE „Kostolac B“ smanjila emisiju sumpor-dioksida 115 puta

Foto: te-ko.rs

Termoelektrane su među najvećim zagađivačima u našoj zemlji, ali se postrojenjima za odsumporavanje dimnih gasova može znatno smanjiti emisija sumpor-dioksida tako da se svede na minimum, navodi se na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine.

Prvi sistem za odsumporavanje dimnih gasova izgrađen je u termoelektrani „Kostolac B“, a ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, istakla je prilikom obilaska ovog postrojenja da je u jednom bloku emisija sumpor-dioksida smanjena 115 puta, a u drugom oko 40 puta.

„Izgradnja ovakvih sistema približava Srbiju EU standardima. Ono što je izuzetno važno kada govorimo sa osvrtom na aerozagađenje, jeste da ovakva postrojenja dovode do smanjenja emisija zagađenja. Postrojenje je urađeno po svim evropskim standardima i ima sve potrebne saglasnosti Ministarstva zaštite životne sredine“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je smanjenje zagađenja iz starih i velikih postrojenja u skladu sa Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP) koji je Vlada usvojila prošle godine.

„Borbu protiv aerozagađenja vodimo na više paralelnih koloseka, a ne samo kada je reč o starim i velikim postrojenjima. Borimo se i putem konkursa za lokalne samouprave za zamenu kotlova pravnih i fizičkih lica, kao i za pošumljavanje. Trudimo se da smanjimo zagađenje koja dolaze od velikih i manjih zagađivača. Kada je reč o kotlarnicama, insistirala sam da se svi projekti realizuju nakon grejne sezone, kako bismo u novoj sezoni, već u ovoj godini videli rezultate“, rekla je Vujović.

Ona je naglasila da će se u ovoj godini početi s projektom kompletne zamene kotlarnice u Kragujevcu iz sredstava evropskih partnera. Ministarka je naglasila da je ovo samo početak, i da će po realizaciji započetih i projekata koji su u planu, kvalitet vazduha biti osetno bolji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti