Postavljen prvi reciklomat u Beogradu

Foto: Grad Beograd

U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu je postavljen reciklomat, dok će u naredne dve nedelje, širom prestonice, biti postavljeno još 25. Postavljanje reciklomata doprineće promociji reciklaže i sortiranju otpada.

“Građani ovde mogu da ubace razne vrste ambalaže i u zavisnosti od toga koja vrsta je u pitanju, zaradiće između tri i pet dinara. Novac mogu da upotrebe kao dopunu na kartici za javni prevoz, kao dopunu za kartice mobilnog operatera “Globaltel”, ili kao donaciju za jednu od dve fondacije – “Fondaciju Novak Đoković” ili “Fondaciju za mlade talente Grada Beograda”, te na taj način doprinesu da neko kome je potrebna pomoć dobije podršku”, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, ovo je projekat koji je namenjen opštem dobru, velika većina otpada može da postane druga vrednost – direktno preko reciklomata ili kao prerađen otpad od čega će nastati nešto korisno. Bacanjem otpada zagađujemo životnu sredinu, a možemo da uradimo mnogo korisnije stvari.

“Reciklomati postoje u mnogim svetskim gradovima i nastavićemo da se trudimo da promovišemo reciklažu i tretiranje otpada. Želimo da podignemo svest građana po pitanju prerade otpada jer je to jedna od ključnih stavki vezanih za smanjenje zagađenja životne sredine”, dodao je Vesić.

Reciklomat za svaki komad plastične ambalaže korisniku uplaćuje pet dinara, za staklo četiri, a za limenke i papirnu ambalažu (Tetra Pak ambalažu) tri dinara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti