Hrvatska zabranila jednokratne plastične proizvode

Foto-ilustracija: Pixabay

Hrvatski sabor usvojio je Zakon o upravljanju otpadom kojim je zabranjena prodaja nekoliko plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, piše Ekovjesnik.

Zabrana se odnosi na jednokratni plastični pribor za jelo (viljuške, noževi, kašike i štapići), slamke, balonske štapiće, štapiće za uši, ali i na proizvode od okso-razgradive plastike i posude za hranu od ekspandiranog polistirena.

Zakon je usvojen 15. jula 2021. godine, mada je zabrana morala da se primeni već 3. jula u skladu sa Direktivom Evropskog parlamenta (EU) 2019/904 o plastici za jednokratnu upotrebu.

Ova Direktiva nastoji da smanji uticaj određenih proizvoda od plastike na životnu sredinu i zdravlje ljudi i promoviše prelazak na kružnu ekonomiju inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Prelazni period prilagođavanja država članica EU završio se 3. jula 2021. godine, a do tada su sve države morale da uvedu zakone i druge propise potrebne za usklađivanje sa Direktivom.

Udruženja i građanske inicijative okupljene u nacionalnoj mreži “Zero Waste Croatia”, kao i Platformi za borbu protiv zagađenja plastikom, upozorile su na probijanje rokova za usvajanje ovog zakona, kao i na nedostatak ambicija za smanjenje potrošnje i zabranu najtanje plastične kese kao jednog od najvećih zagađivača.

Takođe, udruženja su ukazala na nedovoljno regulisanu odgovornost proizvođača i na potrebu za uspostavljanjem sistema za ponovnu upotrebu koji imaju veliki potencijal za stvaranje mnogih zelenih radnih mesta.

Izvor: Ekovjesnik

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti