Ministarstvo odgovorilo SANU: Ne zauzimajte preuranjen stav o projektu „Jadar“

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo rudarstva i energetike odgovorilo je na dopis Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) o projektu „Jadar“. Nijedna odluka još nije doneta i nisu potpisani ugovori sa Rio Tintom, navodi se u odgovoru koji je potpisala ministarka Zorana Mihajlović.

“U ovom trenutku nijedna konačna odluka još nije doneta, nijedan ugovor sa Rio Tintom nije potpisan. Odluke se mogu doneti tek kada se steknu zakonski uslovi za to i sagledaju svi efekti istraživanja nalazišta minerala jadarita u okolini Loznice. Odluke će se doneti i kroz razmenu mišljenja sa stručnom javnošću, tako i kroz iznošenje stavova građana i građanki Republike Srbije, jer to jeste demokratski pristup za koji se zalažemo”, navodi se u saopštenju.

Kako dalje piše, ono što je jedan od prioritetnih zahteva Vlade i Ministarstava i to i kada je energetika i kada je eksploatacija svih mineralnih resursa u pitanju,  upravo je transparentan rad i ispunjavanje najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije, odnosno zaštite životne sredine. Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju zadovoljiti najviše ekološke i tehničke standarde Evropske unije i sveta, kao i pozitivnu zakonsku regulativu Republike Srbije. 

“Ministarstvo rudarstva i energetike je uvek spremno i otvoreno za razmenu svih kritičkih stavova, sugestija i predloga, i uvek ćemo dati podršku da stručna javnost aktivno učestvuje u svim procesima, da se iznose tačne činjenice, a ne poluistine i neistine, jer nam je cilj isti, a to je sveobuhvatna procena ekonomske, ekološke i socijalne opravdanosti i celishodnosti projekta „Jadar“. Upravo u tom cilju, pozvali smo članove SANU da budu članovi svih radnih grupa za izradu strateških dokumenata i propisa, kako bi zajedno doneli najkvalitetniji osnov za dalji razvoj našeg naroda”, stoji u odgovoru.

Ministarka je pozvala da se u ovom trenutku ne zauzimaju preuranjeno stavovi dok se ne završe svi dokumenti na osnovu koje bi se mogao doneti sud i zaključak o ovako ozbiljnim pitanjima. Preduslov za iznošenje mišljenja o  eventualnoj eksploataciji, tehnološkim postupcima prerade, ekonomskoj isplativosti, generalno realizaciji projekta „Jadar“ je, pre svega, sačekati da se steknu svi uslovi i da neophodna dokumentacija bude završena i odobrena. Bez prethodno odobrene Studije o proceni uticaja eksploatacije na životnu sredinu, nema ni odobrenja za izvođenje rudarskih radova!  

“Još jedna važna činjenica je i to da Srbija ne želi da bude samo izvoznik litijuma. Srbija želi da vidi lanac proizvodnje i dodatne vrednosti litijuma. Srbija ne želi da izvozi litijum, već baterije ili čak sama električna vozila”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, početkom juna članovi Akademijskog odbora „Čovek i životna sredina“ pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) poslali su dopis ministarski rudarstva i energetike Zorani Mihajlović, u kome sugerišu da je potrebno preispitivanje ekonomske i ekološke opravdanosti Projekta „Jadar“. Svi autori pisma su obrazložili svoje mišljenje o tome koje bi bile negativne posledice Projekta “Jadar”.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti