Velika Britanija dobija prve železničke pragove od plastičnog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Vlasnik železničke mreže u Velikoj Britaniji Network Rail postavlja prve reciklirane železničke pragove napravljene od starih flaša, pakovanja za hranu i drugih tipova korišćene plastike. Za razliku od tradicionalnih, ovi pragovi će trajati duže, a potrebno im je i manje održavanja.

Pragovi su postavljeni na glavnim linijama u sklopu nedavnog obnavljanja pruge. Ranije, deo koji prelazi vijadukt bi morao da bude postavljen drvenim pragovima jer je beton suviše težak za tu strukturu. Ali, od 31. jula pragovi od mekog drveta, poput bora, smreke, kedra biće zabranjeni. Pragovi napravljeni od tvrdog drveta, kao što su orahovina i javor, i dalje su dozvoljeni, ali se ovo drvo uglavnom uvozi iz Brazila.

Zato su se pragovi od reciklirane plastike pokazali kao idealno rešenje. Proizvode se u Velikoj Britaniji od lokalnog plastičnog otpada koji bi inače završio na deponijama. Za razliku od tradicionalnih drvenih pragova, ne klizaju se, ne trule i ne urušavaju sa protokom vremena. Takođe, otporni su na vodu, ulje, hemikalije i gljivice. Dizajnirani su za upotrebu od 50 i više godina, a kada budu zamenjeni, mogu ponovo biti upotrebljeni ili reciklirani u nove pragove ili druge proizvode.

Ministar železnice Chris Heaton-Harris istakao je da je ponosan zbog toga što se inovacija prvi put koristi na glavnoj železničkoj pruzi.

“Ne samo da su pragovi napravljeni od lokalno dobijenog plastičnog otpada, već im je potrebno i manje održavanja i trajaće duže. Time dokazujemo da smo posvećeni zelenijoj, čistoj i efikasnoj železničkoj mreži”, istakao je ministar.

Kompanija Network Rail je za 2050. godinu postavila cilj o ugljeničnoj neutralnosti. Zahvaljujući ovoj inovaciji, emisija gasova staklene bašte od proizvodnje pragova smanjiće se za 40 odsto.

Izvor: Centar za promociju cirkularne ekonomije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti