Energetska zajednica pokrenula preliminarni postupak protiv Srbije zbog rudnika Drmno

Foto: Elektroprivreda Srbije

Sekretarijat Energetske zajednice uputio je Srbiji pismo zbog nepridržavanja Direktive o proceni uticaja na životnu sredinu  (EIA Direktiva) u slučaju proširenja rudnika uglja Drmno 2013. godine.

Kako se navodi u saopštenju Energetske zajednice, nadležni organi u Srbiji su 2013. godine odobrili proširenje rudika bez vršenja procene uticaja na životnu sredinu iako su, kada je reč o projektima povezanim sa proizvidnjom električne energije, ugovorne strane u obavezi da sprovedu procenu uticaja na životnu sredinu i predlože mere za njegovo ublažavanje prema pomenutoj Direktivi.

U pismu Sekretarijat zauzima stav da Srbija nije poštovala odredbe Direktive ne zahtevajući procenu uticaja na životnu sredinu u postupku izdavanja dozvole za proširenje rudnika Drmno. Trenutna dozvola za rudnik izdata je 2009. godine, a 2013. operater je poslao zahtev za još jedno proširenje, koji je odobrio nadležni organ.

Slanjem pisma, Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepridržavanju zakona Energetske zajednice i omogući Sekretarijatu da utvrdi potpunu pozadinu slučaja.

Rudnik uglja Drmno radi od 1987. godine i snabdeva obližnje termoelektrane na ugalj. Kada je 2017. godine obeleženo 30 godina od početka eksploatacije uglja iz površinskog kopa Drmno, Elektroprivreda Srbije je saopštila da je za tri decenije iskopano preko 157 miliona tona uglja, te da je u planu proširenje kapaciteta rudnika na 12 miliona tona uglja godišnje.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti