Počinje realizacija projekta „Čista Srbija“

Foto-ilustracija: Pixabay

Kanalizaciona mreža i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mionici i Banji Vrujci biće izgrađeni u okviru realizacije projekta “Čista Srbija”. Početak radova u mioničkom naselju Jasenje obišli su Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Boban Janković, predsednik Opštine Mionica i Džang Sjaojuen, direktor kompanije CRBC.

Momirović je naglasio da će u okviru projekta “Čista Srbija“ u narednih pet godina biti uloženo četiri milijarde evra u izgradnju kanalizacione infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“Već godinu dana vredno radimo kako bi sve bilo isprojektovano, a u narednih mesec dana krećemo sa radovima u još šesnaest lokalnih samouprava”, naveo je ministar, navodi se u sapštenju.

Kako je objasnio samo u Mionici biće izgrađeno 10,5 kilometara kanalizacione mreže i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, dok će u Banji Vrujci biti izgrađeno 8,5 kilometara kanalizacione infrastrukture i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što će doprineti novim investicijama i unapređenju turističkih potencijala.

Ministar je iskoristio priliku da pohvali Mionicu koja je najbrže uradila svu projektnu dokumentaciju, zbog čega najveći projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture “Čista Srbija“ kreće upravo u ovoj opštini.

Sjaojuen je poručio da će kompanija CRBC uložiti sve napore kako bi se uspešno realizovao ovaj veliki i značajan projekat.

Investicije u novu kanalizacionu mrežu, koja će obuhvatiti ukupno 22 naselja, finanasira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa 1,2 milijarde dinara, a gradi renomirana kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC).

Ova mreža u dužini od 19 kilometara, obuhvatiće sva naselja u opštini Mionica koja do sada nisu imala kanalizaciju: Jasenje, Divčibarski put, Brežđanska, Kovačevića put, Tešanovića put, Kneza Grbovića krak, Kevića sokače, deo Aleksandra Obrenovića, Dragojevića strana, Milana Stanišića, Obilaznica, Đurđevića sokak, Novakovići sokak, Pajići sokak, Rankovići sokak, Jevtovića sokak, Antonijevići sokak, Valjevski put.

Do kraja godine počeće gradnja kanalizacije i kolektora u četiri naselja u Banji Vrujci: Piskavice, Višnje, Krstovo brdo i Ljiški put.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti