Projekat „Čista Srbija“ za ekološku revoluciju Novog Sada

Foto-ilustracija: Pixabay

Realizacija projekta „Čista Srbija“ počela je 9. oktobra u Novom Sadu, i to izgradnjom kanalizacionog sistema u Кisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike ovih prigradskih naselja, navodi se na sajtu Grada.

Novi Sad jedna je od 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa „Čista Srbija“, a u pitanju je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji Grada.

Kontrolisano odvođenje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje jedan od najefikasnijih načina očuvanja prirodnih resursa i zaštite vodotokova od zagađenja te će se, u sklopu ovog projekta, izgraditi kanalizaciona mreža ili rekonsruisati postojeća u nekoliko gradskih naselja.

Od posebnog značaja je i to što će kroz isti projekat biti realizovana izgradnja Centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, čime će najzad biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova.

Dunav, kao jedan od simbola Novog Sada i omiljeno mesto za odmor i opuštanje Novosađana, zahvaljujući ovom projektu u skoroj budućnosti primaće samo prerađene i čiste otpadne vode, čime će se obezbediti zdravije okruženje za buduće generacije Novosađana.

Projekat „Čista Srbija“ predstavlja nacionalni projekat izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom životne sredine. Za sprovođenje projekta nadležno je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a finansira se u celosti iz sredstava budžeta Republike Srbije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti