Razvoj EPS-a ključan za energetsku stabilnost Srbije

Foto: Vlada Republike Srbije

“Elektroprivreda Srbije” (EPS) mora da ima bolje planirane remonte, efikasniju realizaciju projekata i brže investiranje, istakla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike prilikom posete TE “Nikola Tesla”.

Ona je prilikom obilaska radova na revitalizaciji bloka B1 TENT-a iskazala zahvalnost radnicima koji rade na revitalizaciji, poručivši da je Srbija energetski stabilna i da će građani imati dovoljno električne, toplotne energije i gasa.

“Pitanje razvoja EPS-a je ključno za energetsku stabilnost. Neophodno je da ova kompanija ima bolje planiranje remonta, efikasniju realizaciju projekata i brže investiranje, jer prethodnih 30 godina suštinski nisu izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet”, ponovila je ona.

Prema njenim rečima, to je pitanje razvoja ne samo energetike, već cele privrede, pa i kompletnog društva, a država je tu da pomogne, jer EPS svakako ne može sam.

“Revitalizacija je izuzetno važna za stabilnost elektroenergetskog sistema u situaciji kada ceo svet, a pre svega Evropa, ima problema, ne samo sa visokim cenama, već i sa stabilnošću sistema”, objašnjava ministarka, navodi se u saopštenju.

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da bez podrške države ne bi mogli da realizuju ovako velike projekte, i izrazio nadu da će radovi na revitalizaciji, kojima će kapacitet biti povećan za 20 odsto, biti gotovi i pre predviđenog roka.

Vrednost radova iznosi 90 miliona evra, a u najvećem delu posla učestvuju srpske kompanije, ukazao je on i objasnio da se u tom procesu vodi računa o zaštiti životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti