Gugl će nam pomagati da pravimo održive izbore

Photo: Pixabay

Kompanija Gugl odlučila je da iskoroisti poverenje miliona korisnika koji joj se svakodnevno obraćaju za dobijanje najrazličitijih informacija i favorizuje izbore koji pomažu očuvanju životne sredine.

Generalni direktor kompanije Sundar Pičai najavio je da će novouvedene promene odraziti na putovanja, kupovine, odabir hotela, letova i energetsku efikasnost u domovima.

Naime, kada na Gugl mapi ukucate željenu destinaciju, najpre će vam biti ponuđena ruta koja rezultuje najmanjom emisijom ugljen-dioksida, a ukoliko postoji značajna vremenska razlika između ekološke rute i njenih alternativa, i dalje ćete biti u mogućnosti da odaberete održiviju putanju i možda nešto duže uživate u vožnji. Ova opcija već je dostupna u SAD-u, a Evropljani će, kako najavljuje kompanija, morati da sačekaju do 2020. godine.

Poznato je i da putovanje avionom utiče na zagađenje vazduha, te zato Gugl uvodi opciju koja će vam za svaki lek prikazati emisiju ugljen dioksida. Ova opcija pomaže vam čak i da odaberete sedište koje ima najmanji ugljenični otisak.

Pri izboru hotela, Gugl će vam takođe pomoći da napravite održivi izbor jer će se prilikom pretrage ovih objekata pojavljivati informacije o njihovim održivim praksama, a oni koji  su u tome naročito dobri imaće pored svog imena poseban bedž.

Kupovina kućnih uređaja koji troše puno električne energije takođe može biti veliki izazov, a Gugl će vam od sada prilikom pretrage ovih aparata preporučivati one koji su energetski efikasni i pozitivno utiču na vaš bužet.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti