Gugl uskoro uvodi opciju za navigaciju ekoloških ruta

Foto-ilustracija: Unsplash (Nirmal Rajendharkumar)

Aplikacija Gugla „Maps“ uvodi novu opciju u borbi protiv klimatskih promena.

Vozači će moći da odaberu opciju navođenja na ekološke rute  na osnovu faktora za koje se procenjuje da stvaraju najniže emisije ugljenika na osnovu stanja na putevima, tipu vozila, terenu po kojem se vozilo kreće i drugih činioca, objavila je kompanija Gugl.

Nova „ekološki osvešćena“ funkcija biće dostupna za početak u Sjedinjenim Američkim Državama, a nakon toga i u drugim delovima sveta kao vid obaveze prema novom planu Gugla da svojim uslugama direktno pomogne u zaštiti životne sredine i da kroz svoj doprinos doprinese u ostvarenju boljih rezultata u borbi protiv klimatskih promena.

Od juna se očekuje da aplikacija bude dostupna i u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji, zemljama koje su uveliko „objavile rat“ emisijama ugljen-dioksida.

Postoji mogućnost da se ova opcija isključi ili da se, ukoliko su druge ponuđene rute brže, uporedi nivo emisije ugljenika.

Direktor proizvoda u kompaniji Gugl kaže da su u mogućnosti da za otprilike polovinu ruta ponude ekološki prihvatljiviju opciju kretanja pri kojoj ne bi došlo do gubljenja vremena zbog menjanja trase putovanja.

Podatke o putevima, koji dolaze iz automobila putem Street View opcije, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka, obrađivaće zaposleni u Nacionalnoj laboratoriji za obnovljivu energiju.

Ova laboratorija, je postigla dogovor sa Guglom o dodeli sredstava kako bi dodatno proučila tačnost svojih procena.

Sledeći korak je ponuda upoređivanja različitih vrsta prevoza – automobila, bicikla, javnog prevoza i drugih – kako bi korisnici imali dodatne pogodnosti prilikom donošenja odluke na koji način će doći do željenog odredišta.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti