Projekat „Čista Srbija“ počinje u Lazarevcu

Foto: Gradska Opština Lazarevac

Dugogodišnji ekološki problemi u Lazarevcu biće rešeni kroz projekat „Čista Srbija„, a ovaj projekat počeće upravo u ovom gradu, navodi se na sajtu Vlade.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović, razgovarao je sa predsednikom opštine Lazarevac, Bojanom Stevićem, o rešavanju ekoloških problema u toj opštini.

„Planirana je izgradnja dva postrojenja za preradu otpadnih voda, a u junu počinju radovi na izgradnji kanalizacione mreže u dužini od 75 kilometara u selima Šopići i Veliki Crljeni, kao i na dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ukupne vrednosti 40,46 miliona eura“, rekao je Momirović.

On je najavio i gradnju dugo očekivanog kružnog toka u Lazarevcu kao i pešačko – biciklističke pasarele u blizini jezera Očaga.

U Srbiji se decenijama otpadne vode izbacuju u prirodu što, kako je ukazao, predstavlja potencijalnu ekološku bombu jer onda iz prirode uzimamo pijaću vodu, smatrajući da priroda ima snagu da je prečisti.

„To u uslovima velike potrošnje stvara problem za nas i buduće generacije. Vlada je rešena da u narednih pet godina potpuno promeni komunalnu infrastrukturu Srbije i da zemlja bude značajno čistija“, naglasio je ministar.

On je dodao da je Vlada Srbije donela zaključak o izgradnji kružnog toka i najavio da će radovi početi krajem leta ili početkom jeseni, a do tada treba završiti sve zakonske procedure oko projektovanja.

Predsednik opštine je istakao da je sa ministrom razgovarao o učešću opštine u projektu „Čista Srbija“ i dodao da je Lazarevac aplicirao sa nekoliko projekata među kojima su izgradnja dva postrojenja za preradu otpadnih voda, 75 kilometara kanalizacione mreže uz devet kilometara glavnog fekalnog kolektora koji prolazi kroz centralno gradsko jezgro.

„Zahvaljujući politici Vlade Srbije i resornog ministarstva, u ovim teškim vremenima država je uspela da obezbedi novac za ovako značajan projekat“, rekao je Stević.

On je dodao da će Opština u narednih 15 dana raspisati javnu nabavku za građevinsku dozvolu i izvođenje radova na projektu izgradnje kružnog toka i pešačko – biciklističke pasarele na jezeru Očaga.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti