Kako je Srbija obezbedila dovoljno energenata u jeku svetske energetske krize?

Foto-ilustracija: Pixabay

Libanska elektroenergetska mreža potpuno je ugašena nakon što su dve glavne elektrane ostale bez goriva. Ova zemlja ostala je bez struje na nekoliko dana jer su zbog nestašica dizela isključene dve glavne elektrane što je obustavilo proizvodnju električne energije, piše RTS.

Nestašice prete Indiji, Nemačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, a zbog manjka uglja sa restrikcijama se suočava Indija i sever Kine. Najmnogoljudnija zemlja sveta prethodno je najavila da se okreće zelenoj energiji, ali sada je primorana da ponovo uvozi ugalj.

Italijani se već suočavaju sa drastičnim poskupljenjem i gasa i struje, a u Albaniji, koja je među najvećim uvoznicima struje, kažu da je zemlja u vanrednom stanju zbog krize u snabdvanju električnom energijom.

„Iako upozoreni na poskupljenje struje i plina od prvog oktobra, Italijani će tek kada im stignu računi videti šta znači poskupljenje struje za 29,8 odsto i poskupljenje plina za 14,4 odsto. Novo uvećanje samo struje bilo bi znatno dramatičnije da nije reagovala italijanska vlada: struja bi poskupela za 45 odsto“, objašnjava dopisnica RTS iz Italije Sanja Lučić napominjući da je energetska kriza u Italiji dovela do poskupljenja gotovo svih proizvoda.

Zbog vrtoglavog rasta cena gasa najveći britanski proizvođači čelika, stakla, keramike i papira upozorili su vladu da će obustaviti proizvodnju. Skupi energenti u Nemačkoj pokrenuli su domino efekat: poskupljuju mnogi proizvodi, a prete i nestašice.

„Poskupeo je i gas. Računi za grejanje su Nemcima za 12 odsto veći od ovog meseca. Sve to se odrazilo i na inflaciju, koja je u Nemačkoj, posle dugo vremena, prešla četiri odsto“, objašnjava Nenad Radičević, dopisnik RTS-a iz Nemačke.

Građani Srbije, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, ne moraju da brinu – imaće tople domove i neće rasti cene struje i gasa, a preduzimaju se i mere za zaštitu privrede.

Kakva je situacija u Srbiji  

Srbija prati dešavanja na svetskom i evropskom energetskom tržištu, kaže predsednik Vučić ističući da je naša zemlja na vreme rešila probleme. Obezbeđen je i preventivi interventno i uvoz struje do polovine decebra dok se ne završi remont bloka B1 u TENT-u.

Energetsku bezbednost, kaže predsednik, zemlja je obezbedila izgradnjom gasovoda Balkanski tok, uprkos svim pritiscima sa Zapada.

„Svakog dana gledamo da dva do tri miliona dodatno spustimo u Bantski Dvor da bismo čuvali za ne daj Bože. Tako se domaćin ponaša. Svaki dan mi danas ne trošimo iz bantskog Dvora, već ono što nam regularno dolazi, gasovodom„, naveo je Vučić.

Kako je objasnio, „dodatnih 180 megavata električne energije koje smo čuvali u rezervi, pustili smo u pogon, da bismo spustili berzansku cenu, da bismo pomogli domaćim privrednicima“.

Predsednik je poručio i da se pripremaju projekti gradnje novih hidroelektrana Đerdapa 3 i bristrice što će za 15 odsto povećati proizvodne kapacitete električne energije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti