Poskupljenje gasa uzdrmalo Evropu – ima li Brisel rešenje?

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Veliki rast cena prirodnog gasa preti da ugozi oporavak globalne ekonomije od posledica pandemije. Dok se čeka samit lidera EU u Briselu, neke zemlje članice uvode mere koje bi smanjile pritisak na budžet prosečnog domaćinstva.

Dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić kaže da je situacija sa cenom energenata u EU dostizala i dramatične razmere.

Kako je naveo, u četvrtak je kružila vest da će gas u odnosu na cenu od početka godine poskupeti deset puta, što je kasnije korigovano na petostruko veći iznos.

Već sada je jasno da će pojedinačna domaćinstva osetiti udar uvećanih cena na svojim budžetima. U Belgiji se procenjuje da bi račun za gas prosečnog domaćinstva mogao biti veći za 720 evra.

Nadležni sa druge strane, poručuju da rezerve gasa EU iznose 70 odsto ukupnih kapaciteta što bi trebalo da bude dovoljno da se pregura predstojeća zima.

Gajić napominje da se zajednički odgovor Brisela na gasnu krizu očekuje na samitu lidera EU za desetak dana.

Lideri EU treba da se utvrde smernice šta zemlje članice mogu da učine da svojim građanima olakšaju udar na kućni budžet a da se to ne kosi sa pravilima slobodnog tržišta i propisima o državnoj pomoći.

Međutim, neke zemlje članice već su preduzele određene korake.

U Španiji su već ukinuti porezi na energente i cene su ograničene, u Francuskoj je obećana pomoć od 100 evra za šest miliona domaćinstava, dok će vlasti Belgije proširiti tzv. socijalnu tarifu za energente, što znači izdvajanje iz budžeta od dvesta miliona evra, dok se neke zemlje članice nadaju planu Unije za zajedničku nabavku gasa.

Ostaje da se vidi koliko će trend visokih cena trajati i kako će se sprovesti plan za povećanje proizvodnje energenata iz obnovljivih izvora.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti