Cena gasa u Evropi oborila rekord, u Srbiji stabilno snabdevanje

Foto-ilustracija: Unsplash (Quinten de Graaf)

Cena gasa u Evropi obara sve rekorde, danas iznosi gotovo 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara. Prema rečima Raše Kojčića, pomoćnika ministra rudarstva i energetike, ovaj skok cena, neće uticati na stabilnost snabdevanja ovim energentom u našoj zemlji, kojeg ima u dovoljnim količinama.

Kako je poručio tržište gasa u Srbiji je stabilno i obezbeđene su dovoljne količine koje su nalaze u podzemnom skladištu „Banatski dvor“.

“U toku su pregovori „Srbijagasa“ i ruskog partnera „Gasprom“ o novom, dugoročnom ugovoru kojim će se obezbediti stabilno snabdevanje prirodnim gasom i u narednom periodu. Na skok cena na evropskom tržištu uticalo je nekoliko faktora, između ostalog i činjenica da je zima dugo trajala i bilo je kvarova na gasovodima kojima se ovaj energent doprema iz Rusije u zapadnu Evropu, zbog čega su skladišta gasa u evropskim državama bila gotovo prazna, ali to se  neće odraziti na stabilnost snabdevanja u Srbiji”, objašnjava Kojčić, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima postpandemijska kriza je dovela do rasta cena gasa na evropskom i svetskom tržištu, kao i problemi sa isporukom iz Rusije ka evropskim zemljama. Osim toga, na rast cena će uticati i povećana potražnja Kine, koja želi da obezbedi dodatne količine gasa za svoju privredu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti