Kina objavila belu knjigu o očuvanju biodiverziteta

Foto-ilustracija: Pixabay

Kina je objavila belu knjigu kako bi predstavila akcije koje preduzima za očuvanje biodiverziteta i podelila svoja dostignuća u tom sektoru, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

U beloj knjizi Kancelarije za informisanje Državnog saveta Kine pod nazivom „Očuvanje biodiverziteta u Kini“ navodi se da Kina čuva biodiverzitet kreativnim i savremenim merama, formirajući novi obrazac očuvanja biodiverziteta.

Istaknuto je da je cilj Kine istovremeno očuvanje biodiverziteta i visokokvalitetan razvoj, da Kina neguje princip da su čiste vode i bujne planine neprocenjivo javno dobro i vidi biodiverzitet kao temelj, cilj i sredstvo održivog razvoja.

U poslednjoj deceniji Kina je identifikovala oko 200 novih sorti biljaka godišnje, što je 10 odsto novih biljnih sorti u svetu, navodi CMG. Takođe, Kina preuzima vođstvo u predlaganju i sprovođenju strategije crvenih linija za očuvanje životne sredine i prva je u svetu predložila i sprovela strategiju crvene linije za očuvanje životne sredine.

Kina je odredila prioritetne oblasti u zaštiti biodiverziteta, a te mere su doprinele očuvanju ključnih prirodnih ekosistema, bioloških resursa i staništa za ključne vrste.

Uspostavljeno je oko 10.000 zaštićenih područja svih vrsta, što čini oko 18 odsto ukupne površine Kine. Dobro planirani sistem zaštićenih područja doveo je 90 odsto vrsta kopnenih ekosistema i 71 odsto ključnih vrsta divljih životinja pod efikasnu državnu zaštitu.

U Kini se, navodi CMG, stlano šire staništa divljih životinja čija populacija raste. Populacija džinovskih pandi u divljini porasla je sa 1.114 na 1.864 u poslednje četiri decenije, populacija ibisa sa krestom povećala se sa samo sedam na preko 5.000, populacija azijskih slonova u divljini porasla je sa 180 osamdesetih godina prošlog veka na oko 300, dok se divlja populacija Hainan gibona povećala sa ne više od deset u dve grupe, pre 40 godina, na 35 u pet grupa.

Izvor: Beta Zelena Srbija

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti