Džinovske pande skinute sa liste ugroženih vrsta

Foto-ilustracija: Unsplash

U Kini je odnedavno status džinovskih pandi promenjen iz „ugrožena“ u „ranjiva“ vrsta, prenela je kineska novinska agencija Xinhuanet.

Veliki napori da se očuva životinja koja je postala simbol ugroženih vrsta urodili su plodom, pa je tako danas broj jedinki džinovskih pandi u divljini 1.800, dok ih u zatočeništvu živi oko 600. Ipak, ova vrsta medveda još uvek je ranjiva što zahteva kontinuiranu brigu o njihovom prirodnom staništu jer ih je upravo uništavanje šuma i širenje gradova i industrije svrstalo na neslavnu listu ugroženih vrsta.

Iako Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) džinovske pande ne smatra ugroženom vrstom punih pet godina, izgleda da su kineski zvaničnici tek sada zadovoljni brojnošću pandi i tempom kojim teče njihovo razmnožavanje.

Budući da se džinovska panda smatra nacionalnim blagom u Kini, jasno je zašto je bilo potrebno još pet godina da se ova životinja skine sa liste ugroženih. Kina će nastaviti sa podizanjem svesti o značaju očuvanja ugroženih vrsta, a kako je ministar ekologije i životne sredine Cui Šuhong rekao na konferenciji za novinare, u planu je i uspostavljanje složenog sistema nadgledanja i praćenja životinja radi zaštite biodiverziteta.

Zahvaljujući obnovi prirodnih staništa crno-belih džinova, i ostale ugrožene vrste počele su da se oporavljaju pa je tako više jedinki sibirskih tigrova, azijskih slonova i krebastih ibisa, dok druge ugrožene životinje, poput tibetanske antilope, žive u mnogo povoljnijem okruženju.

Globalno obožavana panda hrani se pretežno bambusom, a dnevno pojede i do 38 kg. Iako deluje nezgrapno, jer kao odrasla jedinka teži od 90 do 130 kg, džinovska panda se odlično penje u potrazi za hranom, piše na sajtu Svetske fondacije za prirodu (WWF) , čiji je prepoznatjiv logo ova crno-bela životinja.

Milena Maglovski 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti