I obnovljivi izvori energije mogu imati negativan uticaj na biodiverzitet

Photo-illustration: Pixabay

Lokacija projekata obnovljivih izvora energije ključna je za zaštitu biološke raznolikosti, a međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) objavio je smernice za ublažavanje uticaja vetroelektrana i solarnih elektrana na biodiverzitet, navodi se na portalu Ekovjesnik.

Postizanje klimatski otporne budućnosti zahteva brže, održive i dalekosežne transformacije u energetici, korištenju zemljišta, infrastrukturi i industrijskim sistemima, navodi se u izveštaju IUCN-a, a projekti obnovljive energije mogu odigrati presudnu ulogu u zadovoljavanju rastućih svetskih zahteva za energijom i u borbi protiv klimatskih promena.

Međutim, čak i „čisti“ izvori energije mogu imati neželjene uticaje na okolinu, a objavljene smernice imaju za cilj da pruže praktičnu potporu razvoju projekata povezanih s energijom sunca i vetra u efikasnom upravljanju i smanjenju rizika povezanih s biološkom raznolikošću.

„Čisti izvori energije“ ipak utiču na biološku raznovrsnost

Procenjuje se da bi kapacitet obnovljive energije u razdoblju od 2019. do 2024. godine trebalo da se uveća za 50 odsto, uz posebno veliki porast ulaganja u solarne elektrane. Pritom, novi projekti solarne energije čine gotovo 60 odsto očekivanog rasta, dok kapaciteti kopnenih vetroelektrana predstavljaju jednu četvrtinu ovog rasta. Takođe, tokom navedenog petogodišnjeg razdoblja predviđa se da će obnovljivi izvori, predvođeni solarnom energijom, doseći više od 70 odsto globalnog rasta proizvodnje električne energije.

Međutim, „čisti izvori energije“ poput sunca i vetra takođe mogu uticati na biološku raznolikost, prvenstveno kroz poremećaje i gubitke prirodnih staništa, uznemiravanje bukom, kao i stradanjem ptica zbog sudaranja sa lopaticama vetroturbina. Stoga se, uprkos preko potrebnom pozitivnom doprinosu obnovljivih tehnologija u budućnosti čiste energije, razvoj obnovljivih izvora energije mora baviti povezanim rizicima za biološku raznolikost, i to tokom celog životnog ciklusa projekata – od dizajniranja i izdavanja dozvola do operativnih faza i njihove razgradnje.

Preporuke svetskim vladama, investitorima i energetskim kompanijama

IUCN u svom izveštaju navodi kako svetske vlade i investitori projekata obnovljivih izvora energije moraju što pre prepoznati potencijalne rizike za biološku raznolikost i uticati na njihovo maksimalno smanjenje, uz poseban naglasak na očuvanje netaknutih i zaštićenih područja. Na primer, ukopavanje električnih vodova i privremeno obustavljanje rada vetroturbina smanjuje opasnost za ptice i slepe miševe. Gubitak staništa i sudaranje ptica i slepih miševa s lopaticama vetroturbina glavne su štetne posledice razvoja, izgradnje i rada postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, upozorava se u Smernicama i ukazuje na načine ublažavanja njihovog uticaja na biodiverzitet.

Morski sisari su posebno ugrožene vrste kada je reč o projektima priobalnih vetroelektrana – naročito kada su tokom izgradnje izloženi visokom nivou buke, a u istu se kategoriju ubrajaju i morske kornjače, kao i neke vrste riba. Osim toga, morski sisari i kornjače su posebno izloženi riziku sudaranja s plovilima koja se koriste tokom izgradnje, a promene staništa mogu uticati na celokupan morski ekosistem. Takođe, jedna od preporuka su i veštački grebeni za zaštitu temelja tornjeva vetroturbina koji mogu podstaći biodiverzitet i zaštiti i povećati riblji fond.

Autori izveštaja preporučuju da se rizici izbegavaju i umanjuju još tokom planiranja i projektovanja, na primer, tako što će se odrediti odgovarajuća alternativna lokacija ili izvršiti prilagođavanje projekta, a preporuka je da se mere stalno unapređuju.

Više pročitajte ovde.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti