Preko 38.000 vrsta na ivici opstanka – na kongresu IUCN-a predstavljena nova „Crvena lista“

Foto-ilustracija: Pixabay

Na ovogodišnjem kongresu, koji organizuje Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) u Marseju, predstavljena je ažurirana „Crvena lista“ ugroženih vrsta. Na njoj je sada pobrojano 138.374 vrsta, od kojih se 38.543 nalazi na korak do izumiranja.

Ipak, javnost je upoznata i sa neočekivano dobrim vestima jer su četiri vrste tune, ribe koja se masovno izlovljava, na putu ka oporavku zahvaljujući poštovanju ribolovnih kvota u proteklih deset godina.

„Današnje ažuriranje Crvene liste IUCN -a snažan je znak da se, uprkos sve većim pritiscima na naše okeane, vrste mogu oporaviti ako se države zaista posvete održivoj praksi“, rekao je dr Bruno Oberle, generalni direktor IUCN -a.

Nažalost, isto se ne može reći za ajkule i raže koje su takođe na meti nekontrolisanog ribolova i ugrožavanja njihovih staništa, pa za 37 odsto ovih morskih životinja preti izumiranje.

„Države i drugi koji su sada okupljeni na IUCN -ovom Svetskom kongresu za očuvanje prirode u Marseju moraju iskoristiti priliku da povećaju ambicije u pogledu očuvanja biodiverziteta i rade na postizanju obavezujućih ciljeva zasnovanih na zdravim naučnim podacima. Ove procene sa Crvene liste pokazuju koliko su naši životi i sredstva za život isprepleteni sa biodiverzitetom“, poručio je Oberle.

Komodski zmaj ugrožen usled klimatskih promena

Najveći živi gušter na svetu, komodski zmaj, donedavno je spadao u kategoriju osetljivih vrsta, ali se sada nalazi IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta.

Vrsta, koja je endemična za Indoneziju i javlja se samo u Nacionalnom parku Komodo i susednom Floresu, sve je ugroženija usled klimatskih promena, upozorava IUCN.

Očekuje se da će porast globalne temperature i naknadni nivo mora smanjiti pogodno stanište komodskih zmajeva za najmanje 30 odsto u narednih 45 godina.

Osim toga, dok je subpopulacija u Nacionalnom parku Komodo trenutno stabilna i dobro zaštićena, komodskim zmajevima izvan zaštićenih područja preti i značajan gubitak staništa zbog ljudskih aktivnosti.

Izvor: IUCN

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti