Ugrožena trećina svih vrsta drveća u svetu

Foto-ilustracija: Pixabay

Oko trećine svih vrsta drveća u svetu je pod pretnjom nestajanja, upozorava studija o „Stanju drveća u svetu“ koju je objavila humanitarna organizacija „Botanical gardens conservation international“ (BGCI).

Od 58.497 vrsta drveća, koliko je obuhvaćeno studijom, zaključeno je da je 30 odsto (17.500) pod pretnjom izumiranja, a još sedam odsto je „moguće pod pretnjom“. Nedostaju podaci o proceni 21 odsto vrsta, a za nešto više od 40 odsto smatra se da više nisu u opasnosti.

Krčenje šuma da bi se napravio prostor za poljoprivredu predstavlja najveću pretnju po drveće. Čak i rasprostranjeno drveće poput magnolije spadaju u najugroženije vrste, a nisu poštedjeni ni hrast,  javor i ebonovina.

Smatra se da su ukupno 142 vrste nestale, a da je 440 vrsta na putu da nestane, kao i da manje od 50 vrsta drveća postoji u divljem stanju u svetu.

„Brojne vrste su na ivici nestajanja, neke imaju samo po jedan živi primerak“, rekao je Žan-Kristof Vie, generalni direktor fondacije Franklinija, sa sedištem u Švajcarskoj, prilikom predstravljanja izveštaja.

On je rekao da je i dalje šokanatan nivo uklanjanja šuma, iako drveće igra vitalnu ulogu u prirodi, pruža stanište za brojne biljne i životnijske vrste, apsorbuje ugljen-dioksid i daje sastojke za neke lekove.

Najveći udeo ugroženih vrsta je u tropskim oblastima Afrike, posebno na Madagaskaru i Mauricijusu gde je 59 odnosno 57 odsto vrsta u opasnosti.

„Vrste drveća koje su evoluirale milionima godina prilagodjavajući se klimatskim promenama, ne mogu da prežive lavinu ljudskih pretnji“, upozorio je Žan-Kristof Vie.

Šumski ekosistemi mogu da nestanu kada su izloženi brojnim pretnjama, kao što su požari, eksploatacija šuma i rasparčavanje staništa što može da dovede do nagle ekološke promene, navodi se u izveštaju.

Vie smatra da je restauracija šuma najbolji način borbe protiv klimatskih promena.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti