Poljoprivreda ostvarila izvoz od 1,98 milijardi evra

Foto-ilustracija: Unsplash (Ricardo Gomez Angel)

Srbija je u poslednjih šest meseci zabeležila izvoz u poljoprivredi i prehrambenoj industriji vredan 1,98 milijardi evra, što je 13,9 odsto više u odnosu na rekordnu 2020. godinu, navodi se u saopštenju Vlade.

Prema rečima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića izvoz u 2010. godini iznosio je približno 1,08 milijardi dolara, što je dva i po puta manje nego sada.

Ipak, kako dodaje, postoje problemi u poljoprivrednom sektoru, pre svega u mlečnom i tovnom govedarstvu, ali da se ove grane trude da intervencijama države neutrališu negativne efekte na tržištu.

Nedimović je, govoreći o aktuelnim podsticajima, rekao da se upravo završava konkurs za nabavku mehanizacije neophodne iz, navodeći da su rezultati konkursa objavljeni i da je u toku žalbeni rok, te da će za nedelju dana biti objavljeni konačni rezultati konkursa.

Od je podsetio da je u toku konkurs „50:40:10“ za stočare, koji podrazumeva da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, 40 odsto se finansira iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10 odsto treba da ima ličnog učešća.

Najavio je i da će uskoro uslediti konkurs za ratare, ocenivši da ove mere itekako znače poljoprivrednicima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti