Ministarstvo zaštite životne sredine – Uskladiti poslovanje sa ekološkim standardima

Foto-ilustracija: Unsplash (Yaroslav Boshnakov)

Republički inspektori zaduženi za ekologiju intenzivno kontrolišu privredne subjekte kako bi proverili da li prekoračuju dozvoljeni nivo zagađujućih materija. Kako objašnjava Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, inspektori su od 27. do 31. avgusta uradili vanredne kontrole i obišli su 10 preduzeća u Srbiji.

“U skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha, kontrolom su ustanovljene nepravilnosti samo u ciglani „Fantini Scianatiko“ u Mihajlovcu, koje su prouzrokovane nedovoljnim ulaganjem u opremu”, kaže ministarka.

Ona je uputila zahtev svim privrednim subjektima da u najkraćem roku usklade svoje poslovanje sa svim standardima zaštite životne sredine jer je to u interesu i privrede i građana.

“Već sam apelovala na kompanije, pri čemu većina njih sada to poštuje i ima svest o zaštiti životne sredine, tako što održava opremu koja smanjuje emisije zagađujućih materija u vazduh, redovno radi remont, a neke čak ulažu i u novu opremu. Tokom kontrole kompanije „Eliksir Zorka – Mineralna đubriva“ iz Šapca, koja već uspešno sprovodi projekat za unapređenje prečišćavanja gasova, inspektori su utvrdili da je emisija zagađenja u dozvoljenim granicama”, rekla je Vujović, navodi se u saopštenju.

U kompanijama „Lafarž BFC“ iz Beočina, „Zorka keramika“, „Vukocem“, „Aksinta“ i „Oblak internacional“ iz Šapca, Valjaonici bakra iz Sevojna, Ciglani IGM Mladost iz Leskovca nisu uočene nepravilnosti.

Ministarka je podsetila na to da su odnedavno u nadležnosti Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine i postrojenja za sagorevanje, čija je snaga manja od 50 kWth, što je ustanovljeno novim izmenama Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija.

Prema njenim rečima, budući da se veliki broj pritužbi građana odnosi na male zagađivače, Uredbom su i oni obuhvaćeni, tako da će i njihovi procesi rada biti predmet kontrole.

Ministarstvo ulaže velike napore kako bi se, kroz usklađivanje propisa i različite projekte efikasnije rešavao ovaj problem, istakla je Vujović.

Kvalitet vazduha je apsolutni prioritet i zato nastavljamo da radimo još brže kako bismo generacijama koje dolaze obezbedili čistiju budućnost”, poručila je Vujović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti