Predstavljanje projekta „50 – 40 – 10“ u Užicu

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

U Užicu je predstavljen novi projekt namenjen razvoju poljoprivredne proizvodnje pod nazivom “50-40-10”, kao i pravilnik za seosku komunalnu infrastrukturu, navodi se na sajtu Grada Užice.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević predstavio je novi projekat na sastanku sa gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, njenim saradnicima i predstavnicima Poljoprivredne stručne savetodavne službe Užice.

Bogićević je objasnio da projekat Ministarstva poljoprivrede i Svetske banke „50-40-10″podrazumeva da će korisnici moći da dobiju bespovratna sredstva u iznosu do 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, 40 odsto finansiraće se iz kredita kod banaka koje su učesnice projekta, a svega 10 odsto sopstvenog novca proizvođači će dati u startu kao sopstveno učešće. On je dodao da je minimalna investicija 20 hiljada evra, a maksimalna 50 hiljada evra.

Tokom ovog sastanka su, kako ističe gradonačelnica Užica, razmotrene dalje aktivnosti i modeli za unapređenje saradnje sa Ministarstvom poljoprivrede i Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom Užice, iako je ta saradnja i do sada bila na visokom nivou.

„Unapređenje uslova za ruralni razvoj i razvoj poljoprivredne proizvodnje jesu ciljevi kojima se grad Užice vodi već nekoliko godina unazad, o čemu svedoči više od 140 miliona dinara izdvojenih iz budžeta Grada u tu svrhu. Ove godine otišli smo i korak napred, pa je pored uvećanja budžeta za 5 miliona dinara, poziv poljoprivrednicima za subvencije raspisan mesec i po dana ranije“, istakla je posle sastanka Raković uz poziv poljoprivrednim proizvođačima da se prijave na aktuelne gradske konkurse koji su u toku.

Bogićević je dodao da je veoma pohvalno što Grad Užice radi na ruralnom razvoju i razvoju poljoprivredne proizvodnje što može poslužiti kao primer drugim lokalnim samoupravama. On je najavio i da će ove godine biti raspisan konkurs za komunalnu infrastrukturu po selima namenjen lokalnim samouporavama za izgradnju lokalnih i atarskih puteva.

„Sigurni smo na osnovu onoga što su do sada uradili da će Grad Užice i ovaj konkurs dočekati spremno, kako bismo i na ovaj način pokazali da zaista želimo da poljoprivredni proizvođači imaju što bolje uslove za život i rad na selu”, zaključio je Bogićević.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti