Zaštita životne sredine, Poglavlje 27 – glavne teme razgovora Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o održivom razvoju

Foto: Vlada Republike Srbije

Zelena agenda i zelena tranzicija u oblasti životne sredine, energetika, zaštita životne sredine i Poglavlje 27, neke su od tema o kojima je razgovarala premijerka Ana Brnabić sa članovima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji o održivom razvoju.

Premijerka je navela da je završena pregovaračka pozicija za Poglavlje 27, koje će biti otvoreno kroz klaster i da se o tome razgovara sa partnerima iz Evropske unije.

Prema njenim rečima, za pomenuto poglavlje, koje je najskuplje za implementaciju, biće potrebno najviše ulaganja da bismo dostigli standarde EU.

“To je poglavlje u kom ćemo još dugo, nadam se i nakon što postanemo punopravni član EU, usaglašavati naše standarde, kao što to rade trenutno neke od zemalja članica EU”, rekla je Brnabić, podsetivši na to da se pitanjem zaštite životne sredine bave vlade od 2014. godine, i da se mnogo toga promenilo u toj oblasti.

U poslednje tri godine izgrađeno je mnogo energetskih objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, a od 2014. godine do danas država je uložila približno 600 miliona evra samo u izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

“To deluje mnogo, ali je ništa u odnosu na to koliko treba da uložimo kako bismo obezbedili usaglašenost sa zahtevima iz direktiva EU u oblasti upravljanja vodama. Procena je da tu treba da uložimo gotovo šest milijardi evra”, objasnila je Brnabić.

Kako je navela do kraja godine počinje izgradnja postrojenja za prečišćavanje voda u 27 jedinica lokalne samouprave i da su obezbeđena sredstva za rešavanje pitanja deponija.

Ona je podsetila i na to da je na predlog Vlade u martu ove godine usvojen Zakon o klimatskim promenama, koji predstavlja prvi sistemski zakon za ograničenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

“Završena je javna rasprava o izmenama Zakona o zaštiti prirode, usvojeni su važni zakoni iz oblasti energetike, među kojima je Zakon o obnovljivim izvorima energije. Imamo problem upravljanja otpadom, imali smo dijametralno suprotne zahteve – da dozvolimo spaljivanje otpada, uz stroge kontrole kao u EU i istovremeno zahtev na „ustanku“ da nikako ne dozvoljavamo spaljivanje otpada”, predočila je Brnabić.

Prema njenim rečima, pitanjem zaštite životne sredine treba da se bavimo na najodgovorniji način, bez manipulacija, i da postignemo dogovor o tome šta u vezi sa tim, kao društvo, želimo u budućnosti.

Istovremeno, predsednica Vlade je navela da se očekuje da do kraja juna ove godine bude završena studija o uticaju projekta kompanije „Rio Tinto“ na životnu sredinu, poručivši da će on biti zaustavljen ako se pokaže da ima negativan uticaj.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti