Zaštita životne sredine prioritet u realizaciji projekta Jadar

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Zaštita životne sredine je u fokusu kada je u pitanju realizacija projekta Jadar, pa tek onda slede novac i razvoj koji ovaj projekat donosi, navela je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Ništa se neće uraditi ukoliko se ne ispoštuju svaka odluka i procedura u oblasti zaštite životne sredine i dok se ne izradi studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Nećemo napraviti ni jedan korak dok se ispitaju svi standardi. Ovim projektom Srbija postaje jedna od vodećih zemalja za proizvodnju baterija neophodnih za električne automobile, jer je 10 odsto svih svetskih rezervi litijuma u ovom kraju”, navela je ministarka.

Ministarka je tokom posete Loznici, podsetila na to da je u puteve u ovom kraju u prethodnih pet godina uloženo 11,2 milijarde dinara, kao i da je u distributivnu mrežu do sada uloženo više od četiri milijarde dinara. Kako je istakla, to je veoma važno jer svaki procenat smanjenog gubitka na distributivnoj mreži znači dodatne desetine miliona dinara u nova ulaganja.

Prema njenim rečima, razgovarano je i o odnosima „Srbijagasa“ i toplane u Loznici, što je pitanje koje mora biti rešeno u narednih nekoliko dana jer grad ne sme da trpi zbog starih dugova “Viskoze”.

“Kao što je od Niša učinjeno čvorište u putnoj infrastrukturi, tako je i Loznica čvorište u oblasti energetike. Naš cilj jeste da budemo energetski stabilni i da se što više povežemo sa regionom jer je to osnova budućeg razvoja. Krećemo u energetsku tranziciju i proizvodnju električne energije iz drugih izvora, Srbija je prebogata rekama i nema razloga da se ne iskoristi taj potencijal”, rekla je ministarka, navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, potpisana je izjava o namerama sa Republikom Srpskom kako bismo gradili hidroelektrane na Gornjoj Drini, a pripremni radovi mogli bi da počnu već na leto, s ciljem da u narednih nekoliko godina budemo bogatiji za potencijal i proizvodnju tri hidroelektrane.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice istakao je da ne postoji ni jedno pitanje kada je reč o projektu Jadar, na koje nisu spremni da odgovore, da je na prvom mestu zaštita životne sredine, bezbednost i zdravlje ljudi. I da je ovaj projekat veoma važan ta celo Podrinje i Srbiju.

Energetski portal

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti