Nabavljena tri ekološka vozila za „Javno osvetljenje”, stiže ih još četrnaest

Foto: Grad Beograd

Za potrebe JKP „Javno osvetljenje” nabavljena su tri vozila na prirodni gas, a tom prilikom najavljena je i nabavka dodatnih 14 vozila. Ova kupovina je u skladu sa strategijom  očuvanja životne sredine koja ima za cilj nabavku isključivo električnih vozila ili vozila na gas.

„Ovo komunalno preduzeće je do prošle godine pokrivalo teritoriju deset gradskih opština, odnosno vodilo je računa o približno 150 hiljada sijaličnih mesta. Od prošle godine preuzelo je i sedam prigradskih opština, što je dodatnih 75 hiljada sijalica javne rasvete. Obim posla povećao im se za 50 odsto i zato je modernizacija voznog parka veoma važna“, rekao je zamenik gradonačelnika Grada Beograda Goran Vesić.

On je dodao da je sve više pešačkih zona u gradu, te da su iz tog razloga kupljeni manji kamioni kako bi mogli da uđu u svaku ulicu. Visina podiznih korpi ide do osamnaest metara, a do sada je mogla da se dosegne visina od dvanaest, precizirao je zamenik gradonačelnika.

„Na ovaj način ćemo mnogo bolje i efikasnije moći da održavamo javnu rasvetu. Vozila na dizel gorivo se više ne kupuju, ulaže se i u prigradske opštine i na taj način želimo da kvalitet života ljudi u svim beogradskim opštinama bude ujednačen“, precizirao je Vesić.

Direktor JKP „Javno osvetljenje” Aleksandar Cincar Poposki, naglasio je da je ovo samo početak procesa modernizacije voznog parka preduzeća.

„Čitav proces okončaćemo u toku ove godine nabavkom još 14 vozila na prirodni gas, a uz pomoć Grada dajemo doprinos i realizaciji strategije kako bi grad bio više „zelen” i samim tim ekološki čist„, rekao je Poposki.

Zamenik gradolnačenika rekao je da je Grad obezbedio sredstva za zamenu oko 36 hiljada sijalica u prigradskim opštinama, a ceo proces će trajati narednih nekoliko godina.

„Reč je o sijalicama sa zastarelom tehnologijom, koje troše više struje i nisu ekološki prihvatljive“, pojasnio je on.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti