Novi električni BMW i4 ozbiljan konkurent Tesli

Foto: Tviter skrinšot

BMW je nedavno predstavio koncept za svoj novi potpuno električni model BMW i4 koji će se u prodaji naći nešto pre kraja ove godine.

Nemački brend za sada još uvek unosi promene pre nego što i4 pusti u proizvodnju, mada se očekuje da će proizvodni model biti veoma sličan predstavljenom konceptu.

Baš kao i koncept, proizvodni i4 pokretaće jedan motor koji može da proizvede neverovatnih 530 konjskih snaga pa je ubrzanje do stotke moguće za samo četiri sekunde.

Sa jednim punjenjem baterije od 80 kWh može se preći oko 600 km, čime je BMW i4 nadmašio i Teslin model 3. Samo punjenje baterije neće biti zahtevno, jer je punjačima od 150kW moguće napuniti bateriju od prazne do 80 odsto za 35 minuta.

Kada je u pitanju spoljašnjost BMW-a i4, ovaj model biće besprekorno aerodinamičan. Zahvaljujući pametnim aerodinamičnim uređajima koji smanjuju otpor vazduha, i4 će moći lako da klizi putevima bez prevelikog opterećivanja motora.

Čak su i kvake na vratima dizajnirane tako da se postigne maksimalna aerodinamičnost – umesto da budu isturene kao na dosadašnjim modelima, kvake se sada uklapaju u karoseriju. Kako više nije potrebno hlađenje benzinskog ili dizel motora, prednja maska ovog modela potpuno je zatvorena.

Unutrašnjost predstavljenog koncepta ostavlja bez teksta: Tizer slike najavljuju komforan i udoban enterijer, mada kako se radilo na postizanju aerodinamičnosti, kosina na krovu nešto će umanjiti prostor na zadnjim sedištima.

Pregledan ekran sa pametnim HMI sistemom garantovaće bezbednu vožnju, a zvučne efekte komponovao je tvorac muzike iz naših omiljenih filmova, Hans Cimer.

Nemci su još uvek oprezni kada je u pitanju potpuni prelazak na proizvodnju električnih vozila (EV), pa koriste fleksibilne platforme koje mogu podržati sve vrste automobila.

BMW i4 biće zasnovan na CLAR platformi koju je ova kompanija i razvila 2015. godine, a koja može podržati, benzince, dizelaše, hibride i električne automobile.

Ukoliko svet u potpunosti pređe na EV kako se najavljuje, BMW će početi da proizvodi namenske platforme isključivo za njih, ali za sada, nemački brend drži sve opcije otvorene.

Iako cena ovog električnog modela još uvek nije potvđena, svetski mediji prenose da će biti slična ceni Teslinog modela 3 – oko 50.000 eura.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti