Kineske kompanije donose zaposlenje, ali i zagađenje

Foto-ilustracija: Unsplash (Francisco Fernandes)

U našoj zemlji kineske kompanije posluju već dugi niz godina, u medijima je svaka nova investicija predstavljena kao korak u bolju budućnost gde posla ima za sve, a strani investitori se otimaju oko Srbije.

Ipak, ukoliko samo malo zagrebete po površini, otkrićete da ove kineske kompanije nemaju sjajnu reputaciju u svetu. Svetski mediji prenose da su mnoge kineske kompanije sklone malverzacijama, otimanju zemljišta i nepoštovanju poslovne etike, što ih je zasluženo dovelo na liste zabranjenih i sankcionisanih kompanija širom sveta.

Ipak, ono što nas pre svega treba da brine jeste dramatično zagađenje životne sredine kojem su kineske kompanije i te kako sklone. Iako ni za domaće privrednike reč “ekologija” nema naročito značenje, kineske kompanije definitivno prednjače u zagađenju okoline a svetski mediji preneli su da gotovo 70 odsto kineskih firmi ne ispunjava ekološke standarde.

Kako to obično biva, kada strani investitor dođe u siromašniju zemlju, on bude dočekan kao „spasitelj“ koji narodu donosi posao i bolji životni standard. Nažalost, taj “spasitelj” gotovo nikada ne mari za štetu koju može da nanese svojim domaćinima, a ekološke mere poštuju se ako baš nema druge.

Budući da je nedavno započeta izgradnja kineske fabrike pneumatika Linglong u Zrenjaninu, ponovo se otvara pitanje kakva nas budućnost čeka po pitanju zagađenja životne sredine jer sa jedne strane usvajamo zakone o klimatskim promenama, a sa druge oberučke prihvatamo osuđivane zagađivače.

Bor i Smederevo već plaćaju preveliku cenu

Nije kao da je vest o zagađivačkoj praksi kineskih kompanija za nas nešto potpuno novo.

Vazduh u Boru toliko je zagađen da pojedinci nemaju drugog izbora osim da se odsele iz grada. Kinska kompanija “Ziđin” koja posluje u Boru zaređala je ekološke zločine, kako u Kini, tako i širom sveta.

Svetski mediji preneli su 2010. godine slike nekoliko miliona mrtvih riba koje su stradale usled ispuštanja teških metala u reku. Ovaj incident mogao je biti sprečen da je kompanija Ziđin na vreme uložila u projekte za zaštitu životne sredine. Nažalost, izgleda da je ovoj kompaniji lakše da plati kazne nego da se bavi ekologijom, a ukoliko ne mare za posledice po svoju zemlju i narod, možete zamislti koliko im je malo stalo do Srbije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Slično je i sa Smederevskom železarom. Znate da se približavate Smederevu kada prvo ugledate ogromne dimnjake iz kojih kulja vodena para i dim. Ovaj industrijski gigant nalazi se u vlasništvu kineske kompanije “Hestil”od 2016. godine, a do danas nisu ispoštovani zahtevi za smanjenje zagađenja.

Okolna naselja ponekad budu prekrivena crvenom prašinom koja je ništa drugo do gomila teških metala i nusproizvoda proizvodnje čelika, a prošle godine je pokret Tvrđava objavio fotografije gde je okolina železare prekrivena crnim prahom.

Linglong je opasan samo onoliko koliko mu dozvolimo

Izgradnja kineske fabrike guma „Šandong Linglong“ u Zrenjaninu traje već dve godine, a procenjuje se da će u potpunosti biti završena za oko četiri godine.

I sama lokacija na kojoj se fabrika gradi je sporna jer, kako kaže Bojan Simišić iz Eko straže, u blizini se nalazi rezervat prirode Carska bara. Takođe, istorija poslovanja Linglonga u drugim zemljama nije naročito ohrabrujuća jer je u Kini ova kompanija u par navrata bila optužena za nepoštovanje ekoloških propisa – Linglong nije na pravi način odlagao opasan otpad na svojim deponijama, a otpadne vode dospele su u reku, prenose svetski mediji.

Budući da je Linglong kod nas još uvek u izgradnji, važno je da na vreme sprečimo da nam poslovna praksa ove kompanije uništi životnu sredinu. Ključno je da se institucije konačno probude i primoraju sve kompanije, ne samo kineske, da poštuju ekološke propise. Samo tako ćemo sačuvati svoje prirodne lepote i zdravlje, ali i svoje dostojanstvo.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti