Obeležen Svetski dan obnovljivih izvora energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetski dan obnovljivih izvora energije obeležava se 26. aprila, glavni cilj obeležavanja ovog veoma važnog datuma je podizanje svesti o tome koliko su bitna istraživanja i sama primena obnovljivih izvora energije – vetra, sunca, vode, biomase i geotermalnih izvora.

Zašto 26. april? Nuklearna katastrofa u Černobilju dogodila se 26. aprila 1986. godine i baš zbog toga ovaj datum služi da nas sve podseti na to koliko upotreba neobnovljivih resursa i atomske energije može da bude opasna i pogubna po čitav živi svet.

Pre 35 godina u nuklearnoj elektrani “Vladimir Iljič Lenjin” koja se nalazila u blizini grada Priprajt, desila se havarija na jednom reaktoru. Naučnici smatraju da je ovo jedna od najvećih ekoloških katastrofa u istoriji nuklearne energije, a posledice se i dalje sagledavaju.

Zašto nam je potrebna energija? Za normalno funkcionisanje, rast i razvoj jedne države neophodna je sigurna i stabilna isporuka energije, kao i racionalno upravljanje resursima.

Kako ističu iz udruženja “Obnovljivi izvori energije Srbije”, OIE su budućnost globalne energetike, jedan od 17 ciljeva Održivog razvoja UN i sredstvo za borbu protiv klimatskih promena.

“Ovaj praznik dočekali samo sa optimizmom, jer svest o značaju energije iz obnovljivih izvora iz godine u godinu raste. I Srbija je to prepoznala, u 2021. godini naša zemlja raspolaže sa 2.892 MW instalirane snage na OIE. A poslednjih godina naoravljen je značaj pomak u oblasti zelene energije”, navode iz ovog udruženja.

Da krupnim koracima idemo ka obnovljivim izvorima energije pokazuje i nedavno usvojeni Zakon o upotrebi obnovljivih izvora energije koji treba da omogući nove investicije u OIE, kao i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije. Novi zakon garantuje stabilnost podsticajnih mera, a uvode se tržišne premije koje će proizvođače iz OIE izložiti uticaju tržišta i konkurenciji. To će dovesti do manjih troškova za građane i privredu u odnosu na troškove postojećeg sistema podsticaja zasnovanog na fid-in tarifama.

Takođe, primenom novog zakona obezbediće se zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promenaKako je navela ministarka Zorana Mihajlović, cilj Srbije je da do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Obnovljivi izvori energije su budućnost, ne samo globalne, već i naše energetike.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti