Robs4Crops – da li je robotika budućnost poljoprivrede?

Foto-ilustracija: Pixabay

Poljoprivreda se svakodnevno suočava sa velikim izazovima – nepogodni vremenski uslovi, promene na tržištu, bolesti biljaka i životinja neprestano zahtevaju implementaciju inovativnih rešenja kako bi se ovi problemi prevazišli i postigla konkurentnost.

Od 2020. godine pred farmerima je još jedan izazov – manjak radne snage izazvan pandemijom. Većina radnika nije mogla da doputuje do farmi na kojima rade usled mera za prevenciju širenja virusa što je rezultovalo neobranim voćnjacima i neobrađenim površinama.

Imajući u vidu ovaj problem koji preti da ugrozi poljoprivredu u Evropi, Univerzitet Vaheningen u Holandiji je, zajedno sa partnerima iz drugih zemalja, pokrenuo projekat Robs4Crops.

Koordinator projekra Dr Frits van Evart ističe da je poljoprivreda izutetno osetljiva na oskudicu radne snage, pa je implementacija efikasnih i održivih postpaka u poljoprivredi presudna.

„Robs4Crops je važan korak ka revitalizaciji evropske prehrambene i poljoprivredne industrije u ovim teškim vremenima, kao i ključ ka bržem usvajanju visokotehnološke robotike u poljoprivredi“, dodaje Dr Evart.

Postojeće poljoprivredne mašine i traktori biće nadograđeni tako da, zajedno sa postojećim poljoprivrednim robotima, mogu da funkcionišu kao delovi robotskog sistema, navodi se na sajtu Robs4Crops.

Jedan od učesnika u ovom, ali i mnogim drugim projektima koji se bave uvođenjem tehnoloških inovacija u poljoprivredu, je i Foodscale Hub, a mi smo o projektu Robs4Crops razgovarali sa menadžerkom za komunikaciju projekta, Majom Žikić.

Ona ističe da ovaj projekat ima, kako akademske partnere sa univerziteta, tako i farme koje su ogledna polja za nove tehnologije. Sve ove komponente čine svojevrstan ekosistem kako bi se tehnološka inovacija efikasno realizovala.

„U robotici je najveći problem nedostatak saradnje između inovatora i proizvođača ovih inovacija. Zato je Robs4Crops tu da unapredi postojeće sisteme i implementira ih na pet farmi u četiri države – Holandiji, Francuskoj, Španiji i Grčkoj“, ističe Maja.

Ne samo što će nadomestiti trenutni nedostatak radne snage, već će šira primena robotike u poljoprivredi omogućiti da mašine obavljaju repetitivne poslove i poslove koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje, a radnici na farmama moći će da se posvete sofisticiranijim poslovima.

„Cilj ovog projekta je da se automatizuju projekti koji su repetitivni i zahtevni za ljude, a koji ne zahtevaju nikakav intelektualni rad. Ipak, daleko od toga da će uvođenje robotike u poljoprivredu dovesti do otpuštanja radnika i manjeg broja radnih mesta. Cilj ovog projekta nije da ljudi ostanu bez posla, već da se  usmere na druge aktivnosti kako bi se povećala efikasnost u poljoprivredi“, kaže Maja za Energetski portal.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ona dodaje i da je veoma važno da nova tehnologija bude u skladu ekološkim standardima kako bi se sprečio negativan uticaj na životnu sredinu, premda je još uvek rano govoriti o tome po kom principu će raditi nova tehnologija i da li će koristiti obnovljive izvore energije.

„Svakako se radi na očuvanju životne sredine, a sva tehnologija u sklopu ovog projekta pretenduje da bude čista tehnologija sa što manjom emisijom štetnih gasova“, ističe Maja.

Na pitanje koje su šanse da se robotika u poljoprivredi primeni i u Srbiji, Maja kaže da su šanse za to velike jer već sada postoji nekoliko oglednih farmi u Srbiji na kojima se testiraju inovacije.

Ona dodaje da će u narednom periodu Robs4Crops redovno objavljivati unapređene komponente projekta koje će biti javno dostupne na sajtu, a investitori su pozvani da redovno prate ove objave i pronađu ono što njima najviše odgovara.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti