Novi Sad obnovio vozni park ekološki modernijim vozilima

Foto-ilustracija: Unsplash (Mitchell Johnson)

U garažu Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad“ stiglo je 29 novih autobusa.

U pitanju je 24 solo autobusa i pet zglobnih autobusa na gas, turskog proizvođača BMC, koji su kuplјeni kreditom Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD).

„Novi Sad kontinuirano unapređuje svoj javni prevoz, po najvišim eko-standardima. U poslednje dve godine uloženo je tri milijarde dinara u obnovu voznog parka. Želimo da smanjimo veliki pritisak u saobraćaju i da privolimo lјude da se voze autobusom, a da istovremeno vodimo računa o zaštiti životne okoline, u čemu nam pomažu i eminentni stručnjaci sa novosadskih fakulteta. Radimo i na rekonstruisanju radionice u okiru JGSP „Novi Sad“, zatim na uvođenju elektronske naplate karata, a u toku je i faza nabavke deset električnih autobusa“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Direktor JGSP „Novi Sad“ Ivan Radojičić istakao je da su ta vozila dodata floti od 71 autobusa kuplјenih u poslednjih godinu dana.

„Nabavkom (ukupno 100) novih vozila sistem javnog prevoza grada je dignut na viši nivo, tako da naši sugrađani imaju priliku da se voze u bezbednijim, ekološki modernijim, sigurnim i komfornim vozilima. Izuzetno nam je važno i da su sva nova vozila na prirodni komprimovani gas, zbog uštede od preko 20 miliona dinara na mesečnom nivou, koja je važna u momentima kada je čitava zemlja zahvaćena pandemijom koronavirusa„, rekao je Ivan Radojičić.

Profesor Vuk Bogdanović sa Fakulteta tehničkih nauka istakao je da podržava projekat u okviru kojeg Novi Sad pretenduje da postane pametni grad, a da su konkretni koraci vrlo vidlјivi i kroz ovu investiciju.

„Važan segment pametnog grada je pametna mobilnost, odnosno saobraćajni transfer. Sada je prosečna starost voznog parka gradskog javnog prevoznika oko šest do sedam godina, dok je evropski prosek po gradovima 11,4 godine, što Novi Sad svrstava na visoku poziciju u tom pogledu“, naglasio je profesor Bogdanović.

Profesor Saša Orlović sa Polјoprivrednog fakulteta pohvalio je smanjenje emisija štetnih gasova zahvalјujući nabavci modernih vozila, i to što će kvalitet vazduha biti unapređen na još jedan način – pravlјenjem zelenog pojasa, tj. sadnje drveća untar parcele koja će dodatno doprineti smanjenju emisije gasova.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti