Aplikacija za bržu procenu štete u poljoprivredi

Foto ilustracija: Pixabay

Digitalizacija prožima sve delove društva i privrede, a potencijali primene informacionih tehnologija u poljoprivredi su u najvećoj meri još uvek neiskorišćeni“, izjavio je juče direktor instituta BioSens na konferenciji prilikom predstavljanja aplikacije koja omogućava jednostavnu i bržu procenu štete, Vladimir Crnojević, .

On je dodao da „kroz digitalnu platformu za osiguranje useva DDOR TERRA, proces osiguranja dobija potpuno novu dimenziju. Transparentnost, brzina komunikacije, aktivno učešće poljoprivrednika u procesu obrade štete i efikasnost čitavog sistema menjaju koncept osiguranja i okreću ga ka budućnosti. Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede“.

Prateći trendove, kako digitalnih navika korisnika, tako i povećanog rizika od šteta u poljoprivredi izazvanih prirodnim katastrofama, DDOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo posebnu mobilnu aplikaciju DDOR TERRA. Ova platforma će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu štete odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka.

Na ovaj način, uz digitalizaciju, postupak procene štete biće brži, jednostavniji i efikasniji, a proizvođači će brže moći da nastave sa radom. Aplikacija će biti besplatna za sve osiguranike DDOR-a sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove, a biće dostupna za preuzimanje na Gugl Plej prodavnici.

„DDOR TERRA predstavlja još jedan korak u značajnom procesu naše digitalizacije, čiji je cilj unapređenje kvaliteta usluga koje pružamo našim klijentima. Cilj svih bi trebalo da bude poboljšanje efikasnosti i osnaživanje poljoprivredne industrije sa strateškim uticajem na poslovanje, ali i na kvalitet života svih građana. DDOR TERRA je primer izuzetne nove vrednosti koju su zajednički stvorili biznis i vodeći institut za digitalizaciju u poljoprivredi – BioSense. “ izjavio je Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

Ministarstvo poljoprivrede izdvaja 1,2 milijarde dinara za osiguranje

Kako je saopšteno na konferenciji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u protekloj godini isplatilo je 28.100 zahteva za podsticaje osiguranja i za to je izdvojeno 1.250.000.000 dinara a novac je, kao i ranijih godina, isplaćen od strane Uprave za trezor, na namenski račun poljoprivrednika.

„U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, maksimalna površina na kojoj se može ostvariti povraćaj premije osiguranja u iznosu od 40 odsto odnosno u maksimalnom iznosu od 70 odsto plaćene premije osiguranja na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, umanjene za iznos poreza. Što se tiče predstojeće sezone i osiguranja u 2021. godini, sva pravila koja su važila prethodne, važe i ove godine. Podsticaji su za osiguranje ratarskih i povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod kao i podsticaji za osiguranje životinja,“ izjavio je Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svom obraćanju na konferenciji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti