Uskoro sredstva iz evropskog fonda IPARD 3 za poljoprivrednike u Srbiji

 

Foto: Unsplash / Tim Mossholder

Srbija je prošle godine ostvarila odlične rezultate u oblasti poljoprivrede, ocenili su potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Nedimović i Fabrici konstatovali su tokom jučerašnjeg sastanka da je od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije, čak 75 odsto obavljeno sa EU, a izvoz Srbije u Uniju u 2020. godini dostigao je iznos od skoro dve milijarde evra.

Oni su razgovarali i o daljem toku evropskih integracija i reformama potrebnim za napredak u oblasti poljoprivrede.

Srbija je, kako navodi Nedimović, prva u regionu izradila svoj predlog za upotrebu novca iz evropskog fonda  IPARD 3 koji je u skladu sa svim pravilima i uputstvima Evropske komisije.

Takođe , šef Delegacije EU podržao je Srbiju da u potpunosti i efikasno iskoristi sredstva u okviru programa IPARD 2. Ovim programom je u periodu od 2014. do 2020. godine Evropska unija pružila pomoć Srbiji u oblasti ruralnog razvoja kako bi se dostigli evropski standardi i podigla konkurentnost.

Program donacija realizovao se preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Uprave za agrarna plaćanja, a ukupan budžet iznosio je 229.970.558 eura.

Tokom razgovora je takođe ocenjeno da Srbija ispunjava brojne uslove iz pregovaračkih poglavlja kako bi se uspešno nastavili pregovori o članstvu u EU i koji su trenutno među najzahtevnijim.

Fabrici očekuje da će Srbija nastaviti sa reformama kao i da će usvojiti pravne tekovine Evropske unije, pri čemu je naveo da Srbija beleži pozitivne rezultate u regionu po pitanju pristupa novim sredstvima iz fondova EU.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti