Predlog programa za dodelu praznih kuća mladim poljoprivrednicima

Foto: Unsplash /Filip Zrnzevic

U Ministarstvu za brigu o selu nedavno je najavljeno da će uskoro biti iznet detaljan predlog programa za dodelu praznih kuća mladim poljoprivrednicima.

Ministar u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić naveo je da pustih kuća, prema nezvaničnim podacima, u Srbiji ima oko 150.000, a za dodelu ovih kuća biće raspisan javni poziv.

Broj dodeljenih kuća zavisiće od visine opredeljenih sredstava, ali i od realne ponude takvih kuća, rejona i zainteresovanosti građana.

Ovaj program vršiće se u saradnji sa lokalnim samoupravama, a prvenstveno će biti namenjen mladim bračnim parovima koji žele da se osamostale i zasnuju svoju porodicu i poljoprivredno gazdinstvo, budući da u Srbiji često po tri generacije žive u jednom domaćinstvu.

Kuće će takođe biti ponuđene i mladim nezaposlenim stručnjacima – agronomima, veterinarima, lekarima, stomatolozima i slično, a neće biti izostavljeni ni oni mladi koji trenutno ne žive na selu ali imaju nameru da se oprobaju kao savremeni poljoprivrednici.

Ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, razgovarali su u Novom Sadu sa predsednikom Zadružnog saveza Vojvodine o usvojenom Programu preporoda zadrugarstva čiji se početak realizacije očekuje krajem matra ove godine.

Cilj ovog programa je vraćanje radno sposobnog stanovništva na selo, kako bi se ponovno oživele ruralne sredine u Srbiji i ojačao njihov društveni i socijalni status.

Nema sumnje da je važno ojačati demografsku strukturu ruralnih sredina jer je to preduslov za njihov privredni i ekonomski razvoj.

Milena Maglovski

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti